3 způsoby, jak snadno rozklepnout vejce aneb vánoční pečení je tu

Některé hospodyňky již pečou vánoční cukroví, neboť mnoho druhů vánočního pečiva se musí nechat delší dobu uležet. Součástí těsta na většinu sladkých vánočních pochoutek je vejce. Určitě se vám již stalo, že se vám vajíčko při přidávání k ostatním ingrediencím nepodařilo rozklepnout zcela správně a výsledkem pak bylo, že jste pracně vybírali malé úlomky skořápky, které spadly tam, kam neměly. Rozklepnout vajíčko lze různými způsoby, pojďme se blíže podívat na tři z nich.

Rozklepnutí o pracovní desku

Možná se domníváte, že nejjednodušší je rozklepnout vejce o hranu mísy nebo pomocí nože, kuchaři ale začátečníkům doporučují jinou metodu. Nejslabší bývá skořápka ve středu vejce, někdy se například dětem doporučuje pomůcka, že jde o místo, kde by mohlo mít vejce pásek. Na tuto oblast se proto musíte při rozklepávání vždy zaměřit.

Vejce jemně, ale pevně uchopte. Udeřte jím o pracovní desku tak, aby jeho bok dopadl přímo na povrch. Lepší je jedno prudší klepnutí než několik jemných, nejistých. Vícenásobné údery totiž mohou zvýšit riziko rozbití skořápky na spoustu malých kousků. Ideální je jeden větší rozštěp. Přesto úder samozřejmě nepřehánějte, neboť příliš silné rozbití vejce může skořápku zcela rozdrtit. Výhodou této metody, například oproti rozbíjení o misku, je, že když vejce rozbijete na rovném povrchu, zůstane blána pod skořápkou neporušená a pomůže udržet malé kousky skořápky, které by jinak mohly skončit v misce.

zdroj: pexels.com

Rozklepnutí vajec o sebe

Chcete zapůsobit na svou rodinu nebo přátele? Naučte se vejce rozbíjet o sebe, neboli rozbijete jedno vejce tak, že jím udeříte o druhé. Druhé vejce se ale nerozbije. Jak na to? V každé ruce držte jedno vejce. Klepněte vejci o sebe, opět se snažte trefit nejslabší místo skořápky ve středu vejce. Vejce se rozbije a následně pomocí prstů skořápku oddělíte stejně jako v předchozím případě. Jakmile takto rozbijete všechna vejce, poslední vajíčko poté rozbijte o pracovní desku, nebo existuje ještě jeden mistrovský způsob…

Rozklepnutí vejce jednou rukou

Předně je třeba říci, že tato metoda vyžaduje trochu cviku, jinak s ní můžete způsobit více škody než užitku. Pokud si ji ale osvojíte, své okolí zcela jistě ohromíte. Uchopte vejce do jedné ruky. Prsty umístěte tak, aby palec a ukazováček byly na jedné straně, opět ve středu vejce, a prostředníček a prsteníček na druhé straně. Správné držení je základ úspěchu. Následně prudce rozbijte vejce o stěnu misky a plynulým pohybem pomocí palce a ukazováčku odtrhněte skořápku od sebe. Navzdory všem radám skočil kousek skořápky v misce? Místo prstem či nožem ho vylovte pomocí kousku skořápky. Úlomky skořápky totiž mají tendenci se na sebe lepit.

Zdroj: australianeggs.org.au

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu