Přípravu pokrmů nám dnes usnadňuje velké množství nejrůznějších kuchyňských nástrojů. Někteří z nás je ale někdy používáme nesprávným způsobem, nebo je nevyužíváme v takové míře, v jaké bychom mohli. Pojďme se podívat na ty nejběžnější z nich.
Kuchyňské nože
Myslíte si, že na používání nožů není nic složitého? Není to tak úplně pravda. Většina z nás má doma klasickou sadu nožů, která obsahuje nože různých velikostí a typů. Když ale vaříme, často používáme nůž jen jeden nebo dva. To je ale škoda, různé nože totiž byly navrženy tak, aby se co nejlépe hodily k různým úkonům. Jedním z často podceňovaných typů je vroubkovaný nůž, který se skvěle hodí nejen na krájení chleba, ale také měkkých plodů, jako jsou rajčata či jahody.
Myčka nádobí
Skvělý pomocník, bez něhož si řada lidí dnes svůj život již téměř nedovede představit. Možná jste ale nevěděli, že umísťování nádobí do myčky je tak trochu „malá věda“. To, kam nádobí v myčce umístíte, má totiž velký význam. Studie publikovaná v časopise Chemical Engineering Journal zjistila, že nádobí se zbytky uhlohydrátů, jako jsou například brambory nebo těstoviny, se lépe umyje, pokud ho umístěno blízko středu myčky. Naopak nádobí se zbytky bílkovin, jako jsou maso či sýry, by mělo být umístěno na okrajích myčky.
Mixér
Dalším velmi užitečným přístrojem je mixér. Příprava krémových polévek, omáček či nápojů je díky němu hračka. Abyste byli s výsledkem co nejvíce spokojeni, je důležité vkládat jednotlivé ingredience do mixéru ve správném pořadí. Nejprve byste měli do mixéru nalít tekutiny, poté přidat menší ingredience, na ně navrstvit větší suroviny a jako poslední přidat nejtvrdší přísady, například led nebo stonky zeleniny.
Lednička
Mnoho lidí používá police ve dveřích lednice k ukládání nápojů, jako je mléko nebo čerstvé šťávy, neboť k nim takto mají snadný přístup. Ukazuje se ale, že to není úplně dobrý nápad. Dveřní police jsou totiž jedním z nejteplejších míst chladničky. Dalším faktorem, který ovlivňuje teplotu vaší chladničky, je množství potravin, které v ní máte. Pokud máte v ledničce příliš mnoho potravin a nápojů, a vzduch mezi nimi tak nemůže dobře cirkulovat, může to snížit chladicí schopnost ledničky.
Škrabka na zeleninu
Používáte škrabku na zeleninu tak, že s ní pohybujete vždy jen směrem k sobě? Zkuste místo toho střídavý pohyb odshora dolů a poté zdola nahoru. Uvidíte, že zeleninu oloupete mnohem rychleji a elegantněji. Tedy samozřejmě za předpokladu, že je vaše škrabka dostatečně ostrá.
Zdroj: onegoodthingbyjillee.com, sciencedirect.com