Chyby se v životě prostě stávají, a to i při vaření. Stačí, když jsme trochu ve stresu, protože na nedělní oběd čekáme hosty, nebo v časové tísni, protože jsme začali s vařením později, než jsme mysleli, a problém v podobě přesolené polévky či připáleného hrnce je na světě. Důležité je vědět, jak případné chyby a potíže napravit.
Přesolili jste polévku či omáčku
Zkuste do nich přidat malé množství neslané tekutiny, jako je vývar, nebo dokonce obyčejná voda, abyste je trochu zředili. Naopak často zmiňované řešení s přidáním kousků brambor, které následně při vaření sůl „neabsorbují“ není zdaleka tak účinné, jak se uvádí. Brambory do sebe sice nasáknou trochu soli, ale její množství je tak malé, že se sotva projeví. Pokud jde o solení, odborníci doporučují solit pokrm při vaření postupně, tak jak přidáváme jednotlivé ingredience.
Listová zelenina je zvadlá a „smutná“
Koupili jste čerstvou listovou zeleninu o několik málo dní dříve, a když jste se ji chystali použít, zjistili jste, že je celá povadlá a „bez života“? Naplňte velkou mísu ledovou vodou a ponořte do ní zvadlou zeleninu přibližně na třicet minut až hodinu. Vyjměte listy, osušte je papírovými utěrkami a měly by být opět svěží.
Upekli jste kuře a po rozkrojení zjistili, že je uprostřed ještě trochu syrové
Řešením je samozřejmě vrátit kuře do trouby a ještě chvíli ho péct. Nicméně to, jak ho do trouby vrátíte, významně ovlivní, zda bude výsledné pečené kuře suché či nikoli. Bohužel, kdykoli kuře pečené v celku rozkrojíte, vypustíte z něj spoustu šťávy. Abyste zabránili další ztrátě vlhkosti, vraťte kuře do pekáče vždy řeznou stranou dolů.
Mimochodem skvělým pomocníkem, nejen při pečení kuřete, je kuchyňský teploměr na maso. Dalším trikem je svázat před vložením do trouby kuřeti nohy provázkem. Díky tomu se dovnitř nedostane tolik horkého vzduchu, maso se bude péct rovnoměrněji a prsíčka zůstanou krásně šťavnatá.
Vejce uvařená natvrdo mají kolem žloutku šedozelený kroužek
Typický problém, který je způsobený chemickou reakcí, ke které dochází při příliš dlouhém vaření. Proteiny ve vejcích jsou drženy pohromadě pomocí síry. Ta se ale při vaření mění na sirovodík. Železo obsažené ve žloutku může dále tento sirovodík přeměnit na sulfid železa. Výsledkem je právě onen šedozelený povlak. Jednoduchým řešením je vejce po uvaření okamžitě zchladit v ledové vodě, aby uvnitř nemohl pokračovat proces vaření, který by vedl ke vzniku sulfidu.
Připálili jste dno hrnce
Pokud je v hrnci stále jídlo, například polévka či omáčka, které se stále vaří, měli byste je okamžitě přelít do nového hrnce. Čím déle zůstane jídlo v hrnci, tím více spálené chuti získá. Následně dejte do připáleného hrnce malé množství octa a jedlé sody. Směs bude trochu šumět a pomocí houbičky můžete následně připálené kousky snadno odstranit. Pokud do sebe pokrm přeci jen trochu spálené chuti již „natáhl“, povařte ho chvilku s chlebovou kůrkou.
Zdroj: buzzfeed.com