Ocet, jedlá soda, citron a sůl. Čtyři univerzální čisticí prostředky, které nahradí všechny ostatní

Obchody jsou plné nejrůznějších speciálních čisticích prostředků. Jejich problémem často je nejen poměrně vysoká cena, ale také to, že se často chodí pouze na jeden či dva typy povrchů. Často se tak stane, že abyste mohli váš byt či dům důkladně uklidit, musíte si jich zakoupit hned několik. Není to ale nutné. Čistý domov můžete totiž snadno vytvořit i mnohem snadněji a levněji za pomoci čtyř prostředků, které máte navíc téměř vždy doma.

Jedlá soda  

Jedlá soda není zdaleka jen výborným pomocníkem při pečení či pálení žáhy, ale také velmi účinným a univerzálním čisticím prostředkem. Největší využití nalézá především v kuchyni. Zde ji můžete použít například k důkladnému vyčistění trouby. Jednoduchý způsob představuje smíchání přibližně půl šálku jedlé sody s trochou teplé vody. Vytvořenou pastu stačí následně nanést do předehřáté trouby a nechat působit, nejlépe přes noc. Ráno si vezměte na pomoc dalšího skvělého pomocníka v podobě octa. Pomocí lahvičky s rozprašovačem ocet nastříkejte na zbytky jedlé sody. Vzniklou pěnu pak již jen lehce setřete houbičkou.

zdroj: pixabay.com

Pomocí jedlé sody můžete vyčistit rovněž znečištěnou mikrovlnnou troubu či nádobí s usazeninami od kávy či čaje. Jedlá soda nejen skvěle čistí, ale rovněž zbavuje zápachu a bakterií. Proto se ji doporučuje přidat k pracímu prášku při praní například v případě, že máte problém se zatuchlými ručníky či ložním prádlem.

Ocet

Tuto lehce nažloutlou tekutinu většina z nás používá především tehdy, potřebujeme-li odstranit vodní kámen. Kromě rychlovarné konvice můžete vodní kámen s pomocí octa odstranit i z mnoha dalších přístrojů, jako je kávovar, pračka, ale také vodovodní baterie či obklady. V souvislosti s obklady či dlaždičkami bývají často velmi problematickým místem spáry. Zde se kromě vodního kamene snadno usazují i nejrůznější nečistoty. Snadno se jich zbavíte vytvořením speciálního přípravku ze čtvrt šálku octa, půl šálku jedlé sody, třetiny šálku citronové šťávy a sedmi šálků vody. Stejně jako jedlá soda i ocet lze použít k odstranění zápachu, nejen při praní, ale také z chladničky či nejrůznějších kuchyňských skříněk. V neposlední řadě ocet oceníte také při odstraňování nejrůznějších skvrn z oblečení.

Citron a sůl

Kromě generacemi prověřené kombinace octa a jedlé sody, která si mimochodem skvěle poradí i s ucpaným odpadem, existuje ještě jedna kombinace s výjimečnými schopnostmi. Citron a sůl. Velmi dobrých výsledků dosahuje tato kombinace například při čistění dřevěných pracovních desek v kuchyni nebo prkýnek, která používáte při vaření.

zdroj: pixabay.com

Kromě odstranění nejrůznějších skvrn, sůl s citronem odstraní rovněž případné choroboplodné zárodky a zápach. Za pomoci plátku citronu s trochou hrubozrnné soli jde jednoduše odstranit i nejrůznější připáleniny na dně pánve či hrnce. Své využití najde kombinace soli a citronu rovněž v koupelně, především v případě, že se na určitém místě objevila plíseň či rez.

Zdroj: cleanmyspace.com, earth911.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu