Jak si doma zajistit příjemné klima i v tropických dnech?

Tropických dnů, kdy teplota atakuje i 35 °C, je každý rok v létě několik a v posledních letech se z nich stává běžný kolorit. Protože venku se před horkem málokdy schováte, je přinejmenším příjemné užít si chladné klima alespoň doma. Tím spíše, že v horku se opravdu špatně spí a vyhřátý pokoj jen tak nevyvětráte. Nejlepší cestou, kterou můžete zvolit, je kvalitní klimatizační systém.

Hlavním cílem moderních klimatizací je chladit vzduch u vás doma na nastavenou teplotu. Kromě toho mají ale i další funkce, které se mohou hodit. Jde především o funkci odvlhčování, odvětrávání nebo vytápění. V zásadě máte v domě dvě možnosti, jak klimatizaci zavést:

  • nástěnné klimatizace (často i vícejednotkové),
  • mobilní klimatizace.

Platí, že každý typ se hodí do jiných podmínek a bude mít jiný výkon a vlastnosti.

Mobilní klimatizace proti nástěnným klimatizacím

Mobilní klimatizace mají vhodné vlastnosti pro většinu domácností. Jsou malé, nevyžadují žádné větší prostorové úpravy a fungují celkem spolehlivě a přitom jednoduše. Navíc mají obvykle menší spotřebu než nástěnné jednotky. Co je jejich nedostatkem, to je menší výkon a menší efektivita. Navíc odvod tepla z místnosti také není úplně praktický a vyžaduje opravdu kvalitní těsnění. Nutný je zde pečlivý výběr, se kterým vám může pomoct test klimatizací na webu Váš-Pomocník.cz. Mezi mobilními klimatizacemi totiž často najdete i takové přístroje, které vám v horku nijak nepomohou.

Nástěnné klimatizace už jsou pokročilejší. Disponují často hodně vysokým výkonem chlazení (ale i ohřevu nebo odvlhčování), obvykle podporují i pokročilejší nastavení a v případě, že pořídíte multi-split systém, můžete chladit i více místností najednou. Nevýhodou je, že budou vyžadovat určité stavební úpravy při instalaci a dále pravidelný servis, aby se udržela efektivita chlazení. Dále pak musíte uvnitř domu najít místo na vnitřní jednotku a někde na vnější obvodové zdi prostor pro vnější jednotku.

Jak vybrat klimatizaci?

Při výběru klimatizace musíte vzít v úvahu hlavně prostor, který máte k dispozici. Musí mu odpovídat rozměry i výkon spotřebiče. Ten bývá udáván buďto ve wattech nebo v tzv. BTU/hod., přičemž platí přepočet, že 1 BTU/hod. = 0,29 W. O tom, jaký výkon pro vás bude vhodný, rozhoduje velikost místnosti, orientace do světových stran, plocha a typ oken nebo počet a typ elektrospotřebičů. Důležitým zdrojem informací je pro vás energetický štítek, na kterém zjistíte nejen spotřebu, ale i zařazení do jedné z energetických tříd. Klimatizace by neměla být příliš hlučná a určitě by jí neměl chybět dnes již standardní dálkový ovladač a časovač. Více informací o výběru klimatizace najdete na webu Váš-Pomocník.cz.

Jak probíhá instalace klimatizace?

Tady opustíme mobilní klimatizace, které stačí umístit, zajistit odvod tepla a spustit. Podíváme se rovnou na nástěnné klimatizace, jejichž instalace je složitější. Především je potřeba najít vhodné místo pro vnitřní i vnější jednotku. Obvykle vám v tom poradí technik od dodavatele. Ideální je, pokud dodavatel zároveň nabízí odbornou montáž.  Pokud tomu tak není, doporučujeme nějakého profesionála kontaktovat. Sami byste se do instalace nástěnné klimatizace pouštět neměli. Odborná montáž trvá obvykle několik hodin a spočívá v upevnění obou jednotek, zajištění odvodu kondenzátu a propojení jednotek kabelem i trubkami s chladivem. Občas je nutné provést v domácnosti drobné úpravy.

Klimatizace vyžaduje pravidelné servisování

Myslete na to, že montáží to nekončí. Klimatizace vyžaduje i pravidelnou údržbu a servis. Především byste měli dávat pozor na filtry. Je nutné pravidelně kontrolovat (neboť zanesený filtr výrazně zvyšuje spotřebu elektrické energie a zároveň snižuje účinnost klimatizace) a čistit/měnit ho. Předfiltraci, která zachycuje ty nejhrubší nečistoty, zvládnete umýt vodou a zbavit prachu i sami, obvykle je z plastu a poměrně odolná. Další filtr (zpravidla uhlíkový) je potřeba pravidelně měnit, zhruba jednou za půl roku až za rok. Výraznější zásahy a pravidelný servis, obnášející čištění výměníků, kondenzační jednotky, kontrolu elektroinstalace, kompresoru či chladicího okruhu, případně výměnu olejové náplně motoru, ty už nechte na odborníkovi. Dodavatel by vám měl profesionální servis zajistit a budete pak mít jistotu, že je všechno v pořádku a plně funkční.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu