Nůž. Na první pohled jednoduchá věc, bez které se ale v kuchyni neobejdete, bez ohledu na to, zda je či není vaření vaším koníčkem. Uvádí se, že naprostým minimem, které by doma měl mít každý, jsou tři různě velké nože, velký se širokou čepelí, střední univerzální a malý vykrajovací na jemnější práci. Nabídka je ale mnohem širší. Investovali jste do sady kvalitních nožů a chcete, aby vám co nejdéle vydržely?
Myjte je ručně, nikoli v myčce
Pokud chcete, aby vám nože dlouho vydržely, dávejte před myčkou přednost ručnímu mytí pod tekoucí vodou. Ruční mytí je mnohem šetrnější k čepeli i rukojeti a zároveň se tak vyvarujete možnému vzniku rozmanitých skvrn, které při mytí v myčce hrozí. Mimoto můžete při ručním mytí lépe vyčistit problematickou část mezi čepelí a rukojetí, kde někdy zůstává nečistota. V neposlední řadě se doporučuje mýt nože co nejdříve po použití, aby působení kyselin z potravin bylo co nejkratší.
Osušte je hadříkem nebo utěrkou
Moderní nože z nerezové nebo vysoce uhlíkové oceli sice nejsou ke zrezivění nikterak náchylné, přesto je vhodné nože po umytí ihned osušit pomocí utěrky či jemného hadříku. Kromě toho tím zamezíte i vzniku skvrnek od zaschlých kapek, zejména pokud žijete v oblasti s tvrdou vodou.
Zapomeňte na skladování v šuplíku
Nejlepším způsob, jak nože skladovat, představuje dřevěný či bambusový stojan. Stojan zabraňuje vzájemnému kontaktu nožů mezi sebou a chrání jejich čepele. Další možností je magnetická lišta. Ta je velmi praktická, neboť nože vidíte celé, a ihned tak sáhnete přesně po takovém, který potřebujete. Pokud se skladování v šuplíku nechcete vzdát, pořiďte si kryty, které čepele nožů ochrání.
Pravidelně je ostřete
Všechny nože se časem otupí, některé dříve, některé později, v závislosti na jejich kvalitě a na způsobu používání. Určitě už jste někdy zažili, že jste v nejméně vhodnou chvíli, uprostřed vaření svátečního oběda, zjistili, že váš nůž je tak tupý, že ho nelze použít. V případě pravidelného používání se obecně doporučuje brousit nože alespoň jednou týdně, někteří odborníci doporučují nože brousit dokonce před každým použitím. Pro pravidelnou údržbu nožů používejte ocílku, v případě, že je nůž hodně tupý, je lepší použít brousek či brusný kámen.
Vždy používejte prkénko
Ostrý nůž musí mít tenké ostří, to je ale náchylné k poškození, pokud se dostane do kontaktu s věcmi, ke kterým není určeno, jako je například kovová, keramická či kameninová pracovní deska. Při krájení proto vždy používejte kuchyňské prkénko, nejlépe dřevěné.
Zdroj: healthykitchen101.com