Platíte moc za energie? Podnikněte tyto kroky a ušetřete ročně desítky procent

Ačkoli se většina domácností obecně snaží co nejvíce snížit své pravidelné výdaje, v případě energií po čase přijmou určitou částku a její drobné navyšování kvůli rostoucím cenám a způsoby, jak uspořit, hledat přestanou. S trochou snahy přitom lze ve většině domů a bytů nalézt výrazný prostor pro to, aby výdaje za energie klesly. Jaké to jsou, si přiblížíme v dnešním článku.

Netahá vás dodavatel energií za nos?

Dodavatelé energií vám v případě zvýšení ceny plynu nebo elektřiny oproti vaší smlouvě musejí zaslat dopis s upozorněním a možností odstoupit od smlouvy. Obvykle je takový dopis doprovozen vysvětlením zdražení a často se v něm zmiňuje, že dodavatel neměl jinou možnost vzhledem ke vstupním cenám.

Zkuste se ale v takovém případě nezávazně podívat na srovnání cen plynu konkurenčních dodavatelů, zda i u nich je situace podobná, nebo budou schopni nabídnout cenu lepší. Mnohdy se můžete – zejména pokud jste u jednoho dodavatele už mnoho let – dostat k velmi zajímavým nabídkám.

Drobná vylepšení domácnosti mohou pomoci

Bydlíte-li ve starší stavbě, lze nalézt spoustu drobností, které lze vylepšit. Máte dobře izolovaná okna a dveře? Nezapomeňte dobře utěsnit i interiérové dveře, díky tomu můžete udržovat různou teplotu v jednotlivých místnostech. Tepleji tak bude například v obýváku, chodba může obvykle zůstat chladnější.

Za topení můžete nainstalovat reflexní izolační pás. Díky tomu nebude teplo „vyplýtváno“ směrem do zdi, ale bude mnohem efektivněji směrováno dovnitř místnosti. Podobných vylepšení lze ve většině domácností provést celou řadu.

Změňte své chování, budou se dít zázraky

Dopřáváte si každý večer horkou lázeň v plné vaně? Zkuste omezit tento zvyk a v některé dny vyměnit vanu za sprchu. Můžete upravit i zdánlivé detaily – snížit jas na televizi, vypínat televizi v čase, kdy se na ni nedíváte (v mnoha domácnostech televize hraje, přestože ji nikdo nesleduje). Nabíječky na telefon a notebook vytahujte ze zásuvky, pokud do nich není žádné zařízení připojeno (i v tu chvíli totiž odebírají trochu elektřiny). Jde o spoustu detailů, které v konečném důsledku sníží vaše výdaje.

Nezapomeňte ani na chytrou domácnost

Na dálku ovládané topení, inteligentní rolety, světla na pohybový senzor. To je jen malý výčet prvků, které vám mohou pomoci šetřit výdaje za energie díky chytré domácnosti. Velké peníze může chytrá domácnost ušetřit ve víkendových chalupách, kde nemusíte trvale udržovat určitou teplotu, abyste při příjezdu nemrzli. Na dálku můžete topení zapnout například den před příjezdem a jinak jej nechat vypnuté či zapnuté na minimum (aby byl objekt chráněn proti mrazu).

Autor: redakce BydlimeChytre.cz
zavřít reklamu