Téměř každá země má své oblíbené vánoční sladkosti. Zatímco my si Vánoce nedovedeme představit bez cukroví a vánočky, ve Francii nedají dopustit na bûche de noël neboli vánoční poleno, v Británii na Christmas pudding, ve Španělsku na turrón neboli vánoční nugát a ve Skandinávii na risgrynsgröt čili rýžovou kaši. V Itálii se pak v mnoha rodinách každý rok odehrává „boj“ o to, zda se na vánočním stole objeví panettone nebo pandoro.
Panettone versus pandoro
Panettone je sladký kynutý moučník, obvykle ve tvaru kopule, plný kandovaného ovoce, kůry a rozinek. Původně pochází z oblasti Milána a jeho příprava podle tradičních receptur vyžaduje nemalé množství času a trpělivosti.
Nemáte rádi kandované ovoce? Pak vyzkoušejte pandoro. Tradičně má tvar osmicípé hvězdy, nicméně můžete použít například i formu na bábovku. Pandoro původně pochází z oblasti Verony, i jeho příprava je poměrně pracná a časově náročná, ale výsledek stojí za to.
Ingredience
Příprava italských vánočních moučníků je specifická tím, že vyžaduje dvě těsta, která se následně smísí.
První těsto
- 60 g + 150 g hladké mouky
- 30 g + 150 g vody
- 3 g + 5 g čerstvého droždí
- 45 g cukru
- 2 vejce
Aroma
- 30 g akátového medu
- 2 vanilkové lusky
- kůra z jednoho citronu
- kůra z jednoho pomeranče
Druhé těsto
- 230 g hladké mouky
- 150 g másla
- 125 g cukru
- 50 g vody
- 2 vejce
- 2 žloutky
- 5 g soli
- 20 g másla na potření
Ozdoba
- moučkový cukr
Postup přípravy pandoro
První těsto
- Při přípravě domácího pandoro začněte s bigou. Do mísy dejte 60 gramů mouky, 30 gramů vody a 3 gramy rozdrobených pivovarských kvasnic.
- Přísady rychle promíchejte vidličkou nebo rukama, aniž byste je hnětli, abyste získali hrubou, nerovnoměrnou směs. Směs přikryjte potravinovou fólií a nechte 8 hodin kynout při pokojové teplotě.
- Bigu nalijte do mísy mixéru s nástavcem na těsto, přidejte další mouku, cukr, rozdrobené pivovarské droždí a lehce rozšlehaná vejce.
- Spusťte mixér a hněťte asi 10 minut, dokud těsto nebude hladké a dobře spojené.
- Těsto přeneste na pracovní plochu, několikrát ho přeložte a vyválejte do kulovitého tvaru.
- Poté ho přeneste do velké vysoké mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Po uplynutí této doby přeneste těsto, které již vykynulo, na dalších 14 hodin do chladničky.
Aroma
- Mezitím do mísy vložte akátový med, nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhanou pomerančovou kůru a dužinu ze dvou vanilkových lusků.
- Dobře promíchejte a přikryjte potravinovou fólií.
- Až do použití skladujte při pokojové teplotě.
Druhé těsto
- Po uplynutí 14 hodin doby můžete pokračovat s druhým těstem. Do mísy mixéru nasypte mouku a cukr, přidejte vodu a spusťte na mírné otáčky.
- Následně přidejte první těsto a nechte pozvolna hníst.
- Mezitím rozšlehejte vejce a žloutky, přidávejte je po troškách do těsta.
- Po několika minutách přidejte sůl.
- Když se vejce dobře vstřebají, přidejte připravenou směs medu a citrusové kůry.
- Pokračujte v hnětení těsta při středně nízkých otáčkách, dokud nebude tuhé. Doba tohoto kroku se může lišit v závislosti na mnoha faktorech.
- V každém případě po každých 10 minutách hnětení vypněte stroj a nechte těsto před dalším hnětením 5 minut odpočinout, aby se příliš nezahřálo.
- Když je těsto dobře spojeno, nechte ho posledních 10 minut odpočívat bez hnětení, přikryté utěrkou.
- Poté spusťte mixér a postupně po troškách přidávejte máslo.
- Počkejte, až se první kousek dobře vstřebá, a teprve potom přidejte další.
- Na závěr nechte těsto ještě 10 minut odpočívat, přikryté utěrkou.
- Mezitím vymažte máslem a vysypte moukou formu.
Pečení
- Navlhčete si ruce a přeneste těsto na lehce máslem potřený povrch.
- Těsto několikrát nadzdvihněte a přeložte přes sebe.
- Nechte 5 minut odpočívat a poté ho přemístěte do formy.
- Po vložení těsta do formy ji přikryjte potravinovou fólií, aby mohlo těsto ještě dále kynout.
- Nechte kynout při pokojové teplotě 4 až 6 hodin.
- Pandoro pečte ve statické troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 55 až 60 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Po upečení vyjměte pandoro z trouby a nechte ho 30 minut vychladnout při pokojové teplotě.
- Následně formu otočte vzhůru nohama a nechte úplně vychladnout.
- Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.
Jak pandoro podávat?
Navzdory své jednoduchosti se dá pandoro podávat na mnoho způsobů, s nejrůznějšími náplněmi a krémy. Nejčastěji se servíruje s lahodným krémem z mascarpone. V tom případě se pak obvykle z pandoro vytvoří jakýsi „vánoční stromeček“.
Moučník se vodorovně nařeže na několik pater, která se potřou krémem. Jednotlivé plátky se následně položí na sebe a otáčením kolem vlastní osy se vytvoří trojrozměrný efekt, v němž špičky vyčnívají a mohou se libovolně zdobit, například čokoládovými lupínky nebo třešničkami.
Kromě toho lze pandoro podávat též s klasickým vanilkovým pudinkem, s ricottou nebo se zmrzlinou.
Zdroj: giallozafferano.it, buonissimo.it