Stalo se to i těm nejlepším z nás. Jste v kuchyni, krájíte cibuli do guláše, když najednou vás začnou pálit oči a po tvářích stékat slzy. Při krájení cibule se do vzduchu uvolňují dráždivé chemické látky. Někteří lidé jsou na tyto látky citlivější než jiní, což může způsobit, že produkují více slz. Existuje spousta teorií, jak cibulovým slzám předcházet, ale jen některé jsou účinné.
Proč nás rozpláče jen některá cibule?
Vlastnosti cibule způsobující slzy jsou více než nepříjemné. Cibule si vyvinuly biochemickou cestu, jak se chránit před „predátory“. Když do cibule říznete, uvolní se z ní enzym alliináza spolu se skupinou sloučenin známých jako cysteinové sulfoxidy. Sérií následných chemických reakcí vzniká těkavý plyn zvaný syn-propanethial-S-oxid, který se šíří vzduchem.
Reakcí organismu na to, že se plyn dostane na povrch oka, je tvorba slz, které plyn z oka vyplavují. Ne všechny druhy cibule jsou ale stejně dráždivé, například sladká cibule a šalotka obsahují méně dráždivých látek než červená či žlutá cibule, takže u nich bývá reakce menší. Jak cibuli správně krájet, když nechcete plakat?
Ostrý nůž jako základ
Jedním z nejlepších způsobů, jak zabránit slzám z cibule, je používat ostrý nůž, který méně poškozuje dužinu cibule a snižuje množství uvolňovaného plynu. Tupý nůž pouze ztěžuje krájení a prodlužuje dobu, kterou strávíte v blízkosti dráždivého plynu.
Pomoc v podobě ledničky
Je všeobecně známo, že chemické reakce se při nižších teplotách zpomalují. Další trik tak spočívá v tom vložit cibuli na 30 až 45 minut do ledničky a vyjmout ji až těsně pře krájením.
Mějte ale na paměti, že dlouhodobé uchovávání cibule v lednici může způsobit její rychlejší zkažení, proto byste tuto metodu měli používat pouze v případě, že plánujete cibuli ihned použít.
Ochrana očí
Určitou úlevu při krájení cibule mohou přinést i brýle, ať již dioptrické, sluneční, plavecké či jakékoli jiné. Čím těsněji vám budou přiléhat k obličeji, tím samozřejmě lepší ochranu poskytnou.
Alternativní kuchyňské nástroje
Cibuli nemusíte krájet pouze nožem, investovat můžete do rozmanitých sekáčků na zeleninu, které cibuli nakrájí sami, za kratší dobu a navíc v uzavřené nádobě.
Několik dalších rad na závěr
- Kupujte pokud možno čerstvou cibuli. U čerstvé cibule je menší pravděpodobnost, že způsobí slzení, zatímco u cibule, která byla delší dobu skladována, je pravděpodobnost, že způsobí slzení, vyšší. Jak cibule stárne, její enzymy se začínají rozkládat, což urychluje reakci, jakmile začnete krájet.
- Proudění vzduchu je při krájení cibule velmi důležité. Pokud jste v dobře větraném prostoru, dostane se vám do očí méně plynu. Zkuste cibuli krájet například pod puštěnou digestoří nebo u otevřeného okna.
Co naopak nefunguje?
- Namáčení cibule ve vodě – voda pouze urychlí reakci a následné vhození namočené cibule do pánve by mohlo způsobit vystříknutí horkého oleje.
- Zadržování dechu – dýchání dráždivého plynu uvolněného z cibule nezpůsobuje slzy, jde o reakci, kterou plyn vyvolá, když se dostane do očí.
- Ohřátí cibuli před krájením v mikrovlnné troubě – použití tepla ve skutečnosti zhoršuje plynnou reakci a mohlo by též změnit chuť cibule.
Zdroj: mashed.com, thekitchn.com