Pěstování mikrozeleniny: Stále oblíbenější trend, který zvládne každý

Zima byla dlouhá a s prvními slunečními paprsky mnoho z nás zatoužilo po čerstvé chutné zelenině. Patříte k těm, kteří se čerstvé plodiny do svého jídelníčku snaží zařadit pomocí klíčků? V tom případě by vás mohla zaujmout i tak zvaná mikrozelenina. O co jde?

Co je mikrozelenina?

Mikrozelenina, někdy označovaná též pojmem microgreens, patří k nejjednodušším a nejrychleji rostoucím plodinám. Zároveň nabízí paletu svěžích chutí, od jemných až po pikantní.

Tyto drobné rostlinky se pěstují pro sklizeň v útlé fázi růstu a jsou ideální pro parapetní zahrádky. Výhonky je možné odstřihnout již po týdnu či čtrnácti dnech růstu. Pokud je necháte růst, stanou se z mikrozeleniny mladé semenáčky a poté plnohodnotné rostliny.

Klíčky versus mikrozelenina

Při pěstování klíčků se semínka nechávají ve vlhkém prostředí uzavřené sklenice a po dvou až třech dnech klíčky konzumujeme i se semínky, ze kterých vyrostly. 

Mikrozelenina se liší tím, že jde o malou rostlinku, která zapustila kořeny a má první zelené lístky. Zatímco pro naklíčení semínek není nutné světlo, při pěstování mikrozeleniny se bez alespoň malého množství světla neobejdeme.

Vyrostlá mikrozelenina.
zdroj: unsplash.com

Jak pěstovat mikrozeleninu?

Jako mikrozeleninu lže pěstovat mnoho plodin, k nejoblíbenějším patří řeřicha, rukola, pohanka, čočka, hrášek, brokolice, amarant, chia semínka nebo i rozmanité bylinky.

  • Navlhčení půdy nebo namočení semínek – pro pěstování mikrozeleniny nejprve navlhčete substrát, do kterého chcete semínka zasadit. To provedete tak, že zeminu pokropíte vodou a mícháte, dokud není důkladně vlhká. Další možností je nechat přes noc namočená semínka ve vodě.

  • Naplnění nádob – každou nádobu, ve které chcete mikrozeleninu pěstovat, naplňte předem navlhčenou zeminou. Existují i speciální sítka s podmiskou pro pěstování mikrozeleniny.

  • Výsev – rovnoměrně posypejte povrch zeminy semínky, sejte je hustěji než obvykle. Postupujte podle pokynů pro hloubku výsadby uvedených na obalu. Některá semínka by měla být zakryta jen stěží, jiná potřebují silnější pokrytí, aby vyklíčila a vyrostla.

  • Vermikulit – posypejte semínka vermikulitem. Tento materiál absorbuje vodu a pomalu ji uvolňuje, čímž udržuje semínka vlhká, ale ne příliš mokrá.

  • Zalévání – vysetá semena jemně zalijte, aby se smočil vermikulit, aniž by semínka vyplavovala. Podle potřeby mírně zalévejte, abyste udržovali půdu vlhkou, dokud semena nevyklíčí a nevyraší zelené výhonky.

  • Zakrytí fólií – pro udržení vlhkosti a podporu klíčení zakryjte nádoby potravinovou fólií, abyste vytvořili efekt skleníku.

  • Umístění – nejvhodnější je umístit nádobu na parapet, pod kterým je topení. Tímto způsobem budou mít malé rostlinky dostatek světla i tepla.

Růst a sklizeň

Jakmile semínka vyklíčí, odstraňte fólii. Substrát udržujte mírně vlhký a zdravý růst rostlinek podpořte zaléváním zespodu.

Přibližně za týden je většina druhů mikrozeleniny připravena ke sklízení. Nejsnadněji sklizeň provedete pomocí nůžek. Stříhejte vždy pouze zelené části těsně nad půdou.

Nejlepší je mikrozeleninu konzumovat ihned, například do salátů, na pomazánky či do smoothie, ale v případě potřeby ji lze v chladu a vzduchotěsné nádobě uchovat po dobu několika dní.

Zdroj: themicrogardener.com, gardeners.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu