Nejčastější chyby, kterých se dopouštíme při přípravě těstovinového salátu

Těstovinový salát je oblíbeným letním obědem, večeří i základem pikniků a zahradních oslav. Na první pohled se zdá, že na jeho přípravě není nic složitého. Opak je ale pravdou, mnoho z nás se totiž v souvislosti s ním dopouští chyb, které mohou negativně ovlivnit očekávaný výsledek. Na co se vyplatí dát si pozor?

Nepodceňujte velikost a tvar těstovin

První pravidlo zní, držte se sušených těstovin. Čerstvé těstoviny jsou sice skvělé, když se jedí hned po uvaření, ale nemají rády delší skladování. Sušené těstoviny lze podávat chlazené nebo při pokojové teplotě a jsou dostatečně pevné, aby si zachovaly svou strukturu při promíchání s dresinkem a dalšími ingrediencemi.

Při přípravě těstovinového salátu se rovněž vyhněte dlouhým těstovinám. Ideální volbou jsou krátké těstoviny, jako jsou fusilli, farfalle a penne. Díky jejich malým rozměrům se snadno servírují i konzumují a jejich malé záhyby a „kapsy“ poskytují dostatek „prostoru“ pro dresink, bylinky a další přísady.

Pozor na přílišné nebo nedostatečné uvaření těstovin

Těstoviny jsou hvězdou tohoto pokrmu, proto je důležité dbát na to, aby byly správně uvařené. Nicméně „tak akorát“ pro těstovinový salát je něco jiného než „tak akorát“ pro těstoviny s omáčkou.

Je důležité si uvědomit, že při chladnutí těstoviny tvrdnou. Vzhledem k tomu, že v případě těstovinového salátu se nepodávají horké nebo s omáčkou, prospívá jim chvilka vaření navíc. Ke klasickému „al dente“ přidejte minutu navíc, těstoviny zůstanou během chladnutí měkké.

Nezapomeňte na sůl

Na rozdíl od teplých jídel mohou být chutě studených pokrmů tlumenější a vyžadují trochu více koření. Poslední, co byste chtěli, je mdlý těstovinový salát. Aby byl salát dobře ochucený a aromatický, je nejlepší začít s kořeněním včas.

Jednou z častých chyb je, že těstoviny na salát vaříme v neosolené vodě. Když ale sůl přidáme až později, do těstovin tolik nepronikne.

Těstovinový salát na talíři.
zdroj: freepik.com

Těstoviny neproplachujte

Propláchnutí uvařených těstovin pod studenou vodou, aby rychle zchladily, se zdá jako poměrně samozřejmý krok. Není to ale to nejlepší, co můžete udělat. Propláchnutím se odplaví drahocenný škrob, který může pomoci „vytvořit dresink“, jenž se na těstoviny přichytí.

Místo toho rozprostřete okapané těstoviny na plech a promíchejte je s trochou olivového oleje, aby se nelepily. Rozprostření těstovin pomůže jejich rychlejšímu ochlazení, aniž by se klíčový prvek dobrého těstovinového salátu spláchl.

Ingredience přidávejte podle tvrdosti

Pokud plánujete těstovinový salát ihned podávat, můžete tento bod ignorovat. Pokud naopak plánujete těstovinový salát připravit s předstihem, promyslete si pořadí přidávání ingrediencí.

„Tvrdé“ ingredience, jako je celer, sladká paprika, cibule a tvrdé sýry, které po obalení v zálivce „nezvadnou“, můžete přidat hned. S přidáváním křehčích ingrediencí, jako jsou čerstvé bylinky, rajčata, nebo měkké sýry, například mozzarella, raději počkejte.

Blanšírování zeleniny

Křupavá zelenina, jako je brokolice, květák a mrkev, může být v těstovinovém salátu skvělá, ale v syrovém stavu může být nepříjemná. Pokud takovou zeleninu nejprve lehce blanšírujete, změkne, aniž by se úplně zničila její struktura, a lépe se spojí se zbytkem salátu.

Salát nedělejte příliš dopředu

Pokud tento pokrm připravíte příliš dopředu, může na vás později čekat nepříjemné překvapení v podobě mísy „rozmočeného těstovinového salátu“. I když technicky zůstane „dobrý“ po několik dní, je nejlepší udělat těstovinový salát den předem nebo den předtím, než ho plánujete sníst. Tímto způsobem si zachová nejlepší strukturu a chuť těstovin i všech ostatních ingrediencí.

Zdroj: foodie.com, bonappetit.com, tastingtable.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu