Naučte se pěstovat levanduli v interiéru

Ať už si s její pomocí chcete vyrobit aromatický olej, zpestřit přípravu některých nápojů, vyzdobit místnost nebo naplnit domov příjemnou vůní, levandule je bylina, která má v domácnosti mnohostranné využití. Věděli jste ale, že ji můžete pěstovat nejen na zahrádce či balkonu, ale také v interiéru?

Vyberte si vhodnou odrůdu

Údajně existuje více než 450 různých odrůd levandule, ne všechny z nich jsou ale pro pěstování v interiéru vhodné. Výběr odrůdy přizpůsobte též tomu, na co chcete levanduli používat. Pokud chcete zakrslou odrůdu, která provoní vaše pokoje po celou sezónu, zvažte pěstování levandule Hidcote Blue. Její sytě fialové květy lze snadno udržovat husté při pěstování v nádobách.

Pokud chcete přidat sladké levandulové lístky do pečiva nebo jiných kulinářských výtvorů, zvažte pěstování anglické levandule Munstead. Jestliže chcete levanduli do vázy, zkuste pěstovat Kew Red nebo levanduli zoubkatou.

Nepěstujte levanduli ze semena

Semena levandule se špatně klíčí, takže nejjednodušší způsob, jak začít pěstovat levanduli v interiéru, je koupit si mladé rostliny v květináčích. Jakmile si novou rostlinu přinesete domů, přesaďte ji do nádoby o jednu nebo dvě velikosti větší, než byla původní nádoba.

Nejvhodnější jsou pro levanduli terakotové květináče, rostlina má raději sušší podmínky a voda se z porézního materiálu květináče rychleji odpařuje. Vyhněte se samozavlažovacím nádobám s připojeným spodním talířem, protože v nich může docházet k hromadění vody a následnému uhnívání kořenů.

Zajistěte dostatek světla

V létě umístěte rostlinu levandule na teplé místo a v zimě na o něco chladnější, ale světlé místo. Kuchyňský parapet s jižní expozicí je obvykle vhodným místem pro pěstování levandule v interiéru. Je v pohodlném dosahu při vaření a pravděpodobně bude mít dostatek světla a cirkulaci vzduchu.

Rostlinu každý týden otáčejte tak, aby na všechny strany rostliny dopadalo šest až osm hodin přímého slunečního světla. Bledé listy, méně květů a slabší vůně jsou běžnými příznaky toho, že vaše rostlina nemá dostatek slunečního světla.

V případě potřeby je vždy můžete doplnit pěstebními světly. Pokud je váš dům zastíněn stromy nebo jinými stavbami, může umělé osvětlení výrazně zvýšit úspěch pěstování v interiéru.

Dekorace z levandule.
zdroj: freepik.com

Zalévejte, až když se vám zdá půda suchá

Levandule je rostlina přirozeně odolná vůči suchu, která nemá ráda příliš vlhkou půdu. V závislosti na podnebí a vlhkosti v domácnosti může být nutné pokojovou levanduli zalévat pouze jednou za několik týdnů.

Nejlepší způsob, jak zjistit, zda má levandule v květináči žízeň, je zkontrolovat vlhkost půdy pomocí „prstového testu“. Zasuňte suchý prst asi 4-6 cm hluboko do květináče. Pokud ho vyjmete s množstvím přilepené zeminy, má rostlina dostatek vody a měla by se nechat být.

Pokud vyjde poměrně čistý, je čas zalít. Zalévejte rostlinu kolem základny, dokud voda neprosákne spodním drenážním otvorem, pak přestaňte a nechte rostlinu, aby ji nasála. Přílišná vlhkost půdy může způsobit, že rostlina začne od kořenů zahnívat. Může také předurčit bylinku k různým dalším chorobám.

Levandule je proslulá tím, že snáší špatné půdy. Na rozdíl od běžných pokojových rostlin a zahradní zeleniny ve skutečnosti preferuje půdy písčité, štěrkovité a málo úrodné.

Regulujte teplotu a vlhkost

Abyste dosáhli nejlepších podmínek pro pěstování rostlin v interiéru, udržujte teplotu v rozmezí 15 až 20 °C přes den a alespoň o 5 °C nižší v noci. Udržujte levanduli též mimo proudění studeného průvanu. Levandule dává přednost klimatu s nízkou vlhkostí vzduchu. Většina domácností má relativní vlhkost kolem 40 %, což je pro pěstování levandule ideální.

V zimě neumisťujte květináč do blízkosti topení, abyste zabránili předčasnému růstu nových listů. Levandule má sice ráda teplo, ale je důležité, aby ji v zimě neohříval blízký průduch topení.

Nezapomínejte na stříhání

Stejně jako venkovní levandule je třeba i rostliny pěstované v interiéru prořezávat. Když levanduli v květináči dvakrát ročně ostříháte, zajistí to, že zůstane kompaktní, nezdřevnatí a bude působit esteticky. Podpoří také bujnější růst listů a květů.

K prvnímu řezu by mělo dojít na jaře po první násadě květů. Jakmile začnou květy vadnout, zkraťte rostlinu přibližně o polovinu. Využijte této příležitosti k vytvarování měkkého zeleného porostu do požadované podoby.

Na podzim byste měli rostlinu znovu seříznout poté, co začne vadnout její poslední květenství. To může být u pokojových rostlin trochu obtížnější určit, proto můžete sledovat denní světlo a tento řez provést v době podzimní rovnodennosti.

Zkraťte ji až o dvě třetiny jejího vzrůstu, přičemž nad zdřevnatělou korunou ponechte jen několik centimetrů zeleného stonku. Dávejte pozor, abyste neřezali do dřevnatých částí rostliny.

Sklízejte květy podle účelu použití

Pěstování levandule v interiéru vám dává výhodu celoročního přístupu ke květům. Chcete-li využít toho, kdy jsou levandulové éterické oleje na vrcholu, sbírejte květy, když se právě otevřely. Pokud budete čekat, až se květy zcela otevřou, jejich vůně rychle vyprchá.

Pokud vyrábíte levandulové svazky, věnce, pytlíčky, potpourri nebo jiné dekorace, odřízněte celé stonky květů, aby se usušily. Jednotlivé květy můžete také oddělit od stonků, když jsou zcela suché, a poupata přidat do limonády, másla, koláčů či sušenek. 

Zdroj: gardeners.com, apartmenttherapy.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu