Víte, co vám chce vaše kočka říci, když do vás ducá hlavou?

Vaše kočka vám skočí do klína a místo toho, aby se přitulila, vám hlavou narazí na bradu, tvář nebo čelo. Někdy se dotkne jen lehce, jindy udeří tak silně, až to opravdu bolí. Setkání trvá jen několik vteřin a pak už vám pravděpodobně vrní na klíně. O co jde?

Proč kočky ducají hlavou?

Hlavní příčina, proč se vás kočka dotýká hlavou a nikoli tlapkami, spočívá v jejím čichu. Kočky mají na hlavě, tvářích a bradě speciální pachové žlázy, které obsahují kočičí feromony, chemické signály, které nesou jedinečný pach vaší kočky. Lidé kočičí feromony necítí.

Jsou však důležitou komunikační metodou pro ostatní kočky. Ve skutečnosti se kočky, které žijí společně, často třou a vzájemně se o sebe otírají, aby smíchaly své feromony a vytvořily skupinový pach.

Co vše znamená kočičí hlavičkování?

Obecně platí, že kočky do nás ducají hlavou nebo se o nás otírají čumáčkem na znamení náklonnosti. Jde o způsob, jak nám říct, že nás mají rády a zároveň touží po naší pozornosti. Kočka může svou hlavou ducat do vaší hlavy i jakékoli jiné části vašeho těla.

Kromě vyjádření náklonnosti může mít ducání hlavou u koček i další příčiny:

  • žádání o pozornost – často ve spojení s dalšími náznaky, například když vás po ducání hlavou vede k misce, může to znamenat, že chce doplnit krmivo.
  • uklidnění – když se kočky o něco otírají, jsou šťastné a uvolněné, aniž by se na tom musel podílet někdo jiný. Vlastně si tak samy regulují svůj emocionální systém.
  • označování teritoria – kočky se často třou o předměty, aby si označily své území. Často to dělají na místech, která jsou pro ně důležitá, nebo na místech, kde je mohou najít jiné kočky. Jinými slovy, ujišťují se, že ostatní kočky vědí, komu váš dům skutečně patří. Stejně tak si vaše kočka tím, že o vás tře svou hlavu, v podstatě označuje, že jste její člověk.
Mladá žena a kočka.
zdroj: unsplash.com

Jak vaší kočce náklonnost oplatit?

První, co nás napadne, samozřejmě je našeho miláčka pohladit nebo mu ducnutí oplatit. Hlazení kočky na hlavě může stimulovat pachové žlázy, což nejen umožňují přenos jejího pachu na nás, ale také to vaši kočku uvolní. Zde je obecný návod, jak se můžete zachovat:

  • Buďte vděční – nejprve oceňte gesto kočky, v podstatě právě políbila čelem.
  • Dejte jí trochu lásky – kočky často dávají přednost hlazení kolem krku a hlavy. Věnujte však pozornost řeči těla své kočky a zkontrolujte, zda se pro pohlazení nestaví na určité místo.
  • Dávejte pozor, kdy přestat – jakmile začnete s hlazením, sledujte řeč těla kočky a hledejte nenápadné známky toho, že už má dost pozornosti, například škubnutí ocasem. Pokud jemné signály přehlédnete, mohou se vystupňovat a skončit například kousnutím.

Čím více budete věnovat pozornost řeči těla a reakcím své kočky, tím lépe budete umět oplácet lásku tak, jak si vaše kočka přeje.

Mezi jednotlivými kočkami existují velké rozdíly. Sebevědomé kočky mají tendenci ducat hlavou častěji a silněji než kočky plaché.

Zároveň platí, že hlavičkování je pouze jedním ze způsobů, jak kočky projevují náklonnost. Kočky mohou také vrnět, mlaskat, pomalu mrkat, ukazovat vám bříško, spát vám na klíně nebo vedle vás. Pokud do vás tedy vaše kočka neducá, není třeba se znepokojovat.

Jak na kočičí ducání reagují ostatní zvířata?

Často nejsme jediným tvorem v domě, do kterého může kočka ducat. Někdy se může stejným způsobem chovat i k psovi, který s nimi sdílí domácnost. Pes si to může vykládat jako přátelské gesto, pokud má s kočkou dobrý vztah.

Pokud je však v blízkosti kočky nervózní nebo plachý, nemusí fyzický kontakt vnímat pozitivně. Obecně platí, že pokud se kočka otře o psa a pes gesto oplatí olíznutím, lze s jistotou říci, že vaši mazlíčci se mají rádi.

Zdroj: catster.com, therescuevets.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu