Údržba bidetu – jak se o něj starat, aby vydržel co nejdéle jako nový?

Bidet je nejen symbolem moderní hygieny, ale také investicí do komfortu a zdraví. Aby však zůstal spolehlivým pomocníkem po dlouhá léta, je potřeba mu věnovat náležitou péči. Pravidelná údržba bidetu nejen prodlužuje jeho životnost, ale také zajišťuje, že bude stále fungovat tak, jak má, a poskytovat maximální čistotu a pohodlí. V tomto článku vám přinášíme praktické tipy a rady, jak se o bidet správně starat, aby zůstal jako nový co nejdéle.

Klíčové zásady péče o bidet

  1. Pravidelné čištění – po každém použití otřete bidet měkkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem, aby se zabránilo usazování nečistot. Pro důkladnější čištění v intervalu jednoho týdne použijte jemný čisticí prostředek, který není abrazivní, a zaměřte se na všechny části bidetu, včetně trysek a okolních ploch.
  2. Čištění trysek a baterií – trysky jsou klíčovou součástí bidetu a vyžadují pravidelnou péči. Mnoho bidetů má samočistící funkci, kterou byste měli pravidelně aktivovat. Pokud váš bidet tuto funkci nemá, čistěte trysky měkkým kartáčkem a dezinfekčním prostředkem. Jiný postup nás zase čeká u bidetových spršek, které nejsou součástí samotné bidetové nebo toaletní mísy, zde postupujeme jako při mytí klasické vodovodní baterie. 
  3. Kontrola stavu zařízení a profesionální servis – pravidelně kontrolujte těsnění a spoje, aby nedocházelo k únikům vody. V případě potřeby těsnění vyměňte nebo dotáhněte. K opravám bidetu je vhodné si vždy přizvat odbornou firmu.
  4. Správné používání – bidet používejte podle pokynů výrobce. Vyhněte se používání agresivních chemikálií nebo abrazivních materiálů, které by mohly povrch poškodit.
is_alu_multiproduct_ambcu_nn_ilifeabd716siside-view.jpg

Jak správně čistit bidet?

I když se moderní bidety pyšní nenáročnou údržbou, občasná péče jim zajistí bezchybné fungování a prodlouží jejich životnost. Trysky vyčistíte stisknutím tlačítek „Cleansing“ a „Bidet“ na ovladači, následně je jemně dočistěte kartáčkem. Filtr v přívodní hadici zbavte usazenin cca 1x ročně dle návodu. 

Bidetové sedátko (případně i prkénko) umyjeme vlhkým hadříkem s jemným čisticím prostředkem. Nepoužívejte agresivní chemikálie ani abrazivní přípravky, které mohou povrch poškrábat – ten se tak stane náchylnějším k usazování nečistot a bakterií, navíc nebude působit příliš esteticky.

Starší modely bidetů si žádají specifickou péči dle pokynů v návodu. Pro dezinfekci všech bidetů poslouží roztok octa a vody, případně sody bikarbony nebo kyseliny citronové. V boji proti vodnímu kameni v oblastech s tvrdou vodou bude bidet vyžadovat častější čištění. 

Čištění bidetové spršky a baterie

Čištění a údržba spršky, trysek či bidetové baterie jsou důležité pro jejich dlouhodobou funkčnost a hygienu. 

Jak je udržet v co nejlepším stavu?

  • Všechny kovové části po každém použití otřete do sucha, abyste zabránili usazování vodního kamene a zasychání kapek vody na povrchu.
  • K čištění vždy používejte jemné a šetrné prostředky, vyhněte se různým tekutým pískům, které lesklý povrch baterie často poškrábou. K odstranění vodního kamene je opět skvělou volbou roztok octa a vody, nenechávejte však na nerezu a podobných materiálech působit ocet příliš dlouho. Po vyčištění měkkou houbičkou komponenty opláchněte čistou vodou a setřete do sucha. 
  • Nezbytné je také pravidelné čištění trysky. Máte-li klasickou baterii či ruční spršku, odšroubujte vrchní část a namočte je do směsi octa a vody nebo použijte speciální čisticí prostředek určený k odstranění vodního kamene. Trysky jemně vyčistěte měkkým kartáčkem, opláchněte vodou a znovu je připevněte.
  • Také u těchto baterií nezapomínejte kontrolovat těsnění a celkový stav zařízení. 
sensowashsedatko.jpg

Další nezbytné kroky při údržbě bidetu

Kromě všech výše zmíněných kroků, jako je především správná hygiena všech částí bidetu, je zde ještě několik věcí, na které bychom se měli zaměřit. Tou první je pravidelná kontrola tlaku vody. Příliš vysoký tlak vody může poškodit trysky a další komponenty bidetu.

Pokud máte pocit, že tlak vody je příliš silný, zkontrolujte regulátor tlaku na přívodní hadici.

V případě potřeby tlak upravte.

U moderních bidetů, které disponují různými funkcemi ovládanými tlačítky, kontrolujeme také elektroinstalaci. Ta nesmí být poškozená, dbáme zejména na čistotu v okolí tlačítek, na jejich opatrné používání nebo na to, aby se k elektroinstalaci uvnitř nedostala voda (například prasklým těsněním). Zásah do elektro i vodoinstalace nechejte vždy provádět odborníka, který problému rozumí – minimalizujete tak riziko nevratného poškození zařízení neodborným zásahem, který může být důvodem pro zamítnutí případných reklamací.

Autor: redakce BydlimeChytre.cz
zavřít reklamu