Jak zkrátit džíny a zachovat původní lem?

Džíny patří již celá desetiletí k nejoblíbenějším druhům kalhot. Existuje mnoho různých střihů, které jsou vhodné téměř pro všechny typy postav. Když už konečně najdeme náš střih a barvu, která se nám líbí, ti menší z nás narazí na další problém. Džíny jsou příliš dlouhé. Zkrátit je nebývá problém, bohužel tím ale často přijdeme o původní lem nohavic a to, že jsme kalhoty museli zkrátit, se tak stane na první pohled viditelné. Naštěstí ale existuje způsob, jak džíny zkrátit, a při tom zachovat původní lem.

Změření

Začněte tím, že si džíny obléknete, abyste zjistili, kde chcete mít nový lem. Vyplatí se vzít v úvahu obuv, kterou k danému typu džínů budete nejčastěji nosit. Pokud jsou to nové džíny, nezapomeňte je nejprve vyprat a usušit, aby se později nesrazily.

Až se rozhodnete, kam má nový lem spadat, ohněte spodní část džínů tak, aby se stávající lem shodoval s místem, kam chcete nový lem umístit. Mějte na paměti, že budete šít přímo podél stávajícího lemu, proto je důležité jej správně zarovnat. Záhyb si označte křídou nebo speciálním značkovačem na látky. Džíny sundejte.

Našpendlení

Ujistěte se, že jste zarovnali boční švy, a pak pomocí špendlíků připněte lem na místo. Když připínáte oblast, která se bude šít na šicím stroji, je lepší umístit špendlíky v úhlu 90 stupňů k linii šití.

Umístěním špendlíků pod úhlem 90 stupňů je můžete buď přešít, nebo je snadno vytáhnout dříve, než se jehla šicího stroje dostane ke špendlíku.

Žena v džínách.
zdroj: unsplash.com

Šití

Navlékněte do šicího stroje jakoukoli nit, kterou máte po ruce. Výhodou tohoto způsobu šití totiž je, že po dokončení práce  nebude vidět. Pečlivě prošijte rovnou čáru přímo pod původním lemem. Po ušití nového lemu máte dvě možnosti, jak naložit s přebytečnou látkou. Můžete ji nechat být, zastrčit ji do nohavice a pokračovat rovnou k dalšímu kroku.

Druhou možností je přebytečnou látku odstranit odstřižením nůžkami. Pokud se rozhodnete přebytečnou látku odstřihnout, použijte buď lepidlo na látku, nebo klikatý steh podél odstřiženého okraje, abyste zabránili roztřepení.

Dokončení žehlením

Nakonec rozložte spodní část džínů a vyžehlete lem dolů a přeloženou část nahoru. Tento krok nevynechávejte, dělá velký rozdíl ve výsledku.

Zdroj: hellosewing.com, sustainmycrafthabit.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu