Jak dokonale vyčistit interiér vašeho vozu?

Mytí vnějšku vozu je snadné. Vezmete mýdlo a vodu nebo projedete myčkou a je hotovo. Čištění interiéru auta je však mnohem větší práce. Příčin je mnoho, naše děti v něm jedí, domácí mazlíčci v něm s oblibou ztrácejí chlupy.

Odstraňte odpadky a další nepotřebné věci

Prvním krokem k úklidu je vyčištění. Nemůžete začít čistit koberce v autě nebo umývat dveře, pokud se prodíráte horou obalů od jídla a špinavých kapesníků. Dobře, to je nadsázka, ale i tak byste měli nejdřív z auta odstranit vše, co není nutné. To platí pro tašky, autosedačky, hračky, deky. Vše, co se nechystáte čistit a není součástí vašeho vozu, jen překáží a prodlužuje proces čištění. 

Čištění podlahových rohoží

Podlahové rohože jsou tmavé barvy, což znamená, že si obvykle nevšimnete, že jsou špinavé, ale usazuje se na nich veškerá špína z vašich bot a vše ostatní, co se do auta dostane.

Vyjměte všechny rohože a důkladně je protřepejte, abyste z nich odstranili veškerou uvolněnou špínu a nečistoty. Poté vezměte čistou plachtu, na kterou je položíte. Tímto způsobem se znovu neušpiní od země. Pokud plachtu nemáte, stačí rozložit několik čistých pytlů na odpadky.

Vysavač je skvělý způsob, jak vysát zbytky špíny a nečistot. Poté rohože umyjte vodou se saponátem. Před vrácením do vozu je pověste, aby uschly.

Čištění autokoberců

Jakmile budete s rohožemi do auta hotovi, můžete přejít ke kobercům. Vezměte si vysavač a odstraňte z nich všechny nečistoty a prach. Nezapomeňte vysát všechny rohy a místa pod sedadly a pedály.

Pokud je autokoberec potřísněný, je užitečné před ošetřením skvrnu identifikovat. Různé skvrny reagují na různé čisticí roztoky. U odstraňovačů skvrn si můžete vyrobit vlastní, nebo můžete použít odstraňovač skvrn zakoupený v obchodě.

Jednoduchý univerzální čistič si můžete vyrobit smícháním šálku saponátu na nádobí, bílého octa a jedlé sody. Po nanesení na skvrnu nechte čistič 10 minut působit a poté ji vydrhněte. Na zbytek koberce použijte vybraný čisticí prostředek a vydrhněte štětinovým kartáčem. Nechte zaschnout a poté naposledy vysajte.

Čištění oken auta

K mytí oken auta můžete použít jakýkoli čištění skel nebo si vyrobit vlastní, například ze šálku vody, bílého octa a čajové lžičky kukuřičného škrobu. Používejte hadřík z mikrovlákna a vždy začněte od horní části okna a postupujte směrem dolů, abyste zachytili případné kapky a zabránili vzniku šmouh.

Čištění dveří u auta.
zdroj: freepik.com

Čištění sedadel

Způsob čištění autosedaček závisí na tom, zda jsou kožené nebo látkové. Pokud jsou sedadla látková, začněte důkladným vysátím každého sedadla. Vysavačem pronikněte do švů a do míst, kde se spodní část sedadla stýká s opěradlem. Případné skvrny můžete ošetřit odstraňovačem skvrn zakoupeným v obchodě nebo vyrobeným svépomocí.

Pokud máte kožená sedadla v autě, je zde opravdu užitečný nástavec na vysávání štěrbin. Poté je otřete komerčním čisticím prostředkem na kůži. Pokud chcete udělat něco navíc, můžete použít kondicionér na kůži, aby sedadla vypadala jako nová.

Čištění dveří automobilů

Vnitřní část dveří automobilů je při čištění automobilů často opomíjena, ale je třeba je pravidelně čistit. Pomocí vlhké utěrky z mikrovlákna otřete všechny části dveří, včetně vnitřních kapes. Vlhkou utěrkou z mikrovlákna si můžete poradit také s řadicí pákou.

Odstranění zápachu z auta

Dodržování všech těchto kroků při čištění auta je nezbytnou součástí odstraňování zápachu z auta, ale někdy potřebujete další pomoc, aby zápach z auta zmizel. Stejně jako při čištění lednice můžete k prevenci a odstranění zápachu použít jedlou sodu.

Posypte koberec a látková sedadla trochou jedlé sody, nechte působit přes noc a ráno vyluxujte. Nepoužívejte jedlou sodu na kožená sedadla.

Zdroj: thespruce.com, bhg.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu