Děti a domácí mazlíčci: Jak podpořit pozitivní pouto mezi nimi?

Přibývá vědeckých důkazů o tom, že domácí mazlíčci, zejména psi, jsou pro děti prospěšní. Tyto na jednu stranu pomáhají přesvědčit své rodiče, aby svému potomkovi mazlíčka pořídili, ale na druhou stranu je třeba si uvědomit, že pozitivní vazba mezi nimi nemusí být vždy okamžitá.

Proč dítěti pořídit domácího mazlíčka

I když všeobecně platí, že většina rodičů svému dítěti zvířátko pořizuje především jako společníka a pro zábavu, vlastnictví zvířete přináší i další výhody. Pomůže naučit dítě zodpovědnosti, respektu, empatii i věrnosti. Zároveň vede ke zlepšení jeho emocionálního, psychického i fyzického zdraví a má pozitivní vliv na jeho spokojenost.

Jak dítěti zvíře představit

Kdykoli dítěti představujete domácího mazlíčka, musíte zajistit, abyste po celou dobu sledovali jejich vzájemnou interakci. Dítě by nikdy nemělo zůstat se zvířetem samo, dokud nevíte, že budou oba v bezpečí.

To platí zejména pro velmi malé děti. Mnoho domácích zvířat může dítě poškrábat nebo pokousat, a to i neúmyslně, a děti mohou být příliš hrubé nebo se mohou vyděsit a zvířeti ublížit, pokud na ně nedohlíží dospělá osoba.

Požádejte dítě, aby se v klidu posadilo na židli nebo na gauč a nechalo zvíře přijít k sobě, nebo aby se zvířete povídalo, případně ho pohladilo. Požádejte dítě, aby zvířeti nabídlo pamlsek, ať už hozený na zem nebo jemně z ruky, a poskytlo tak zvířeti příležitost k pozitivnímu posílení zážitku. Pozorujte své dítě i zvíře, jak reagují. Pokud se dítě nebo zvíře chovají příliš agresivně nebo hrubě, podle potřeby tyto interakce upravte.

Pes a dítě.
zdroj: unsplash.com

Tipy, jak naučit děti zodpovědnosti vůči domácím zvířatům

Odměňování dítěte za správnou péči o domácího mazlíčka je jednou z nejjednodušších věcí, které můžete pro posílení odpovědného chování udělat. Pozitivní posilování a drobné odměny přiměřené věku dítěte mohou dítěti pomoci naučit se zvíře správně starat.

Denní nebo týdenní „povinnosti“ týkající se domácích mazlíčků můžete zapsat do tabulky, kterou může vaše dítě snadno vidět a odškrtnout si splnění úkolu, také pomáhá motivovat a připomínat mu jeho povinnosti. Jako dospělý byste měli vždy zajistit, aby byl zadaný úkol splněn, a pokud se tak nestane, dokončit jej sami, aby vaše zvíře v důsledku toho netrpělo.

Rovněž zapojení dítěte do výcviku zvířete může být velkým přínosem jak pro dítě, tak pro zvíře. Vyzkoušení něčeho nového, posílení sebedůvěry v případě úspěchu a radost z dlouhodobého pouta se zvířetem stojí za to, abyste své dítě podpořili.

Je zřejmé, že nejlépe se obvykle cvičí psi, ale kočky, ryby, králíci a další zvířata se dají také cvičit, takže zvažte vyhledání informací o výcviku konkrétního zvířete a zapojte do něj své děti, abyste zlepšili vzájemné pouto.

Jak podpořit pozitivní vztah mezi domácími miláčky a dětmi

Pokud se děti cítí v bezpečí a mají ze zvířete radost, je pravděpodobné, že si vybudují pozitivní pouto. Abyste však zajistili, že se váš domácí mazlíček bude cítit stejně, zaveďte určitá opatření a hranice.

  • Vytvořte pro své zvíře útočiště – ujistěte se, že vaše zvíře má místo, kam může utéct, pokud nechce být obtěžováno dítětem, a naučte dítě tyto prostory respektovat. Může to být psí přepravka, kočičí strom, králíkárna nebo jiný typ útočiště v závislosti na vaší domácnosti a typu zvířete.

  • Stanovte pravidla pro interakci mezi domácím zvířetem a dítětem – vymezte základní pravidla pro dítě a jeho interakce se zvířetem a pomozte mu pochopit jeho varovné zvuky a řeč těla. Děti nemusí vědět, co znamená vrčení nebo syčení, takže je úkolem rodiče tyto věci vysvětlit dříve, než k nim dojde.

  • Naučte své dítě komunikaci se zvířaty – je důležité probrat řeč těla a další komunikační signály, zvuky a běžné chování zvířete ještě předtím, než si jej přinesete domů.

Zdroj: emergencyvet.com.au, mottpoll.org, thehelpgroup.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu