Co je pravidlo třetin a jak ho používat v interiérovém designu

Uspořádání nábytku, výzdoba místnosti i stylizace knihovny vyžadují nalezení konfigurace, která je správná. Pravidlo třetin je jednou z technik, které vám mohou pomoci najít dokonalou rovnováhu v uspořádání vašeho domova.

Co je pravidlo třetin?

Pravidlo třetin je designový nástroj, který se používá k vytvoření rovnováhy v místnosti s nábytkem a dekoracemi zkoumáním prostoru prostřednictvím symetrické mřížky. Mřížka řídí rozestupy a proporce rozdělením kompozice horizontálně a vertikálně na levou, pravou a střední část, což vám pomůže vytvořit vizuální harmonii v prostoru.

Pravidlo třetin není striktním pravidlem, ale spíše způsobem, který vám pomůže rozvrhnout prostor nebo zhodnotit uspořádání. Chcete vytvořit vizuální rovnováhu, aniž by prostor působil nuceně nebo příliš symetricky. Tato technika umožňuje snadný způsob, jak se ujistit, že je místnost „správně vyvážená“.

Jak pravidlo třetin používat?

Chcete-li použít pravidlo třetin, představte si, že prostor, který zařizujete, rozdělíte do mřížky o třech sloupcích a třech řadách, tedy jinými slovy o devíti polích. To vám umožní prohlížet si místnost po třetinách, takže můžete porovnávat rovnováhu mezi horní, střední a dolní třetinou, stejně jako mezi levou, pravou a středovou.

I když se mřížka obvykle používá ke zmapování kompozice místnosti, lze ji použít i na menší prostory v domácnosti, kde jsou vystaveny dekorace, jako jsou obývací stěny nebo police. Porovnávání oblastí mřížky vám umožní zkontrolovat vyváženost prostoru a celkovou kompozici, ať už rozvrhujete vstupní prostor nebo domácí kancelář. Když v duchu ukládáte mřížku nad prostor, sledujte, jak se v jednotlivých čtvercích „srovnávají“ barvy, textury a hodnoty.

Obývací pokoj.
Zdroj: unsplash.com

Tipy pro použití pravidla třetin

Když se začínáte učit pravidlo třetin, začněte v malém prostoru. Vyzkoušejte pravidlo tím, že umístíte dekorace na povrchy, jako jsou konferenční stolky nebo knihovny, a pohrajte si s jejich uspořádáním. Tímto způsobem si můžete procvičit vytváření rovnováhy, než se dopracujete k uspořádání větších předmětů, které mají v prostoru větší dopad, jako jsou umělecká díla nebo nábytek.

Lichá čísla jsou obvykle příjemnější na pohled, ať už hodnotíte jednu třetinu, nebo porovnáváte celkovou mřížku. Pravidlo třetin může být zaměňováno s pravidlem tří, ale jsou odlišná. Pravidlo tří odkazuje na efektivitu seskupení tří předmětů dohromady, od nábytku po dekorativní akcenty. Pravidlo tří lze použít při navrhování prostoru pomocí pravidla třetin.

I když budete chtít dbát na to, abyste seskupovali předměty do sad po třech, neváhejte experimentovat s různými dekoracemi různých tvarů, textur a výšek, abyste zachovali rovnováhu a zároveň vnesli do prostoru vizuální zájem.

V neposlední řadě nepodceňujte své podlahy. Správné umístění koberců může mít velký význam při vytváření rovnováhy pomocí pravidla třetin. Pokud je například konferenční stolek umístěn uprostřed prostoru, bude vhodné umístit koberec přímo pod něj a další nábytek rozmístit kolem něj, aby byla zachována symetrie. Pokud se rozhodnete pro menší koberec, ujistěte se, že pokrývá třetinu plochy, aby ostatní prvky v místnosti mohly vyniknout.

Zdroj: homesandgardens.com, interaction-design.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu