Kočičí astma: Jak ho poznat a proč ho nepodceňovat?

Epizoda kočičího astmatu může být zpočátku považována za další chlupovou kuličku nebo kousek potravy, který se dostal do „špatného potrubí“. Opakované epizody kašle však pravděpodobně upoutají pozornost majitele. V počátečních stádiích může astma způsobit, že kočka kašle a pak se zdá být v pořádku, ale jedná se o progresivní onemocnění, které vyžaduje léčbu. Kašlající kočku by měl vyšetřit veterinární lékař, aby diagnostikoval problém a zajistil vhodnou léčbu stavu.

Co je astma u koček?

Podobně jako lidské astma je i kočičí astma onemocnění dýchacích cest způsobené alergeny, které způsobuje poruchy dýchání. Imunitní systém některých koček přehnaně reaguje na vdechnutý alergen. Výsledná imunitní reakce způsobuje nadměrnou produkci látek v krevním oběhu, které způsobují intenzivní zánět v dýchacích cestách.1

Příznaky astmatu u koček

Časné příznaky astmatu mohou být obtížně zjistitelné a k závažným záchvatům nemusí docházet často, takže je snadné je odepsat jako chlupové kuličky. Příznaky mají tendenci se časem stávat častějšími a nápadnějšími.

Jedním z příznaků, který odlišuje kočičí astma od chlupových koulí nebo jiných fyzických překážek, je slabé sípání při dýchání, které může být více slyšitelné po intenzivní hře nebo běhu.

Zduřelé a zanícené dýchací cesty vylučují nadměrné množství hlenu a poté se zužují, což kočce ztěžuje dýchání. V důsledku sníženého příjmu kyslíku se kočka rychle unaví.

Během plného astmatického záchvatu má kočka tendenci hrbit se nízko nad zemí s nataženým krkem a hlavou, aby pomohla vyčistit dýchací cesty od hlenu. Kočka se může dávit, kýchat, kašlat, nebo dokonce zvracet. Kočka může, ale nemusí vylučovat zpěněný hlen.

Příčiny astmatu

Mnoho stejných alergenů, které jsou příčinou záchvatů lidského astmatu, může vyvolat také záchvaty kočičího astmatu:

  • cigaretový kouř
  • plísně nebo houby
  • chemikálie v domácnosti
  • prach
  • pyl
  • částice z kočičího steliva

Stres může způsobit nebo zhoršit záchvat kočičího astmatu. Z tohoto důvodu byste se měli vždy snažit zůstat co nejklidnější, když vaše kočka trpí záchvatem.

Kočka v umyvadle.
zdroj: freepik.com

Diagnostika astmatu u koček

Váš veterinární lékař použije k diagnostice astmatu u vaší kočky několik diagnostických testů. Mezi nejběžnější diagnostické nástroje patří:

  • Krevní testy – řada krevních testů pomůže posoudit celkový zdravotní stav vaší kočky, vyloučit jiná onemocnění a zjistit přítomnost zánětu v těle vaší kočky.

  • Rentgenový snímek hrudníku – tato diagnostika pomůže zobrazit jakékoli abnormality v plicích, jako jsou oblasti chronického zánětu nebo neobvyklé nahromadění tekutiny. Někdy jsou u koček s astmatem na rentgenových snímcích vidět jasné větvení. To svědčí o nahromadění zánětlivých buněk v dýchacích cestách.

  • Bronchoalveolární laváž – tento postup se provádí zavedením endotracheální trubice do průdušnice kočky v celkové anestezii. Veterinární lékař tak může přímo odebrat vzorek tekutin přítomných v dýchacích cestách vaší kočky. Kromě astmatu lze takto diagnostikovat i další plicní onemocnění. Nevýhodou je, že vyžaduje celkovou anestezii, která se nedoporučuje u koček s těžkou respirační tísní nebo nemocí.

Léčba

Základní a nejběžnější strategie léčby kočičího astmatu zahrnují podávání steroidů, které pomáhají zmírnit zánět v dýchacích cestách, a bronchodilatancia, která udržují dýchací cesty otevřené, aby kočka mohla snadněji dýchat.

Někdy se tyto léky podávají perorálně, ale další formou podávání je inhalátor s odměřenou dávkou, podávaný přes speciální masku.

Prognóza

Kočičí astma je chronické, progresivní onemocnění, které nelze vyléčit. Jakmile je u vaší kočky diagnostikováno kočičí astma, máte několik možností, jak změnit životní styl, které mohou pomoci snížit počet opakujících se astmatických záchvatů v závislosti na závažnosti případu. První a nejzřejmější věcí, kterou budete muset udělat, je pokusit se odstranit alergeny z prostředí, které způsobují dýchací potíže vaší kočky.

Stejně jako u většiny kočičích zdravotních problémů je klíčem k úspěšnému zvládnutí kočičího astmatu dobře znát svou kočku, mít oči a uši otevřené pro změny v dýchání, podávat léky podle předpisu a v indikovaných případech vyhledat veterinární péči, ať už jde o rutinní prohlídky nebo pohotovostní zásah.

Zdroj: vcahospitals.com, vet.cornell.edu

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu