I střecha má své potřeby. Pojďme se podívat, jaké to jsou

Mezi důležité doplňky střechy patří okapy, komín, větrací prvky, nášlapy a lávky pro možnost bezpečného pohybu na střeše.

Dobrý tah je základ

Komín je potřeba u všech domů, pokud tedy nejsou vytápěny elektřinou nebo tepelným čerpadlem. Norma stanoví přesná kritéria pro konstrukci komínu, ale existuje i pravidlo obecné, že komín umístěný do dvou metrů od hřebene střechy musí hřeben přesahovat o 65 centimetrů a výše. To platí i pro komíny s přirozeným tahem, vždy ale musíte vzít do úvahy sklon střechy, spotřebiče paliv, které jsou ke komínu připojeny, a vzdálenost komínu od okolních budov.

Máte-li střechu plochou, musí být komín minimálně jeden metr vysoký. Dnešní komínové systémy jsou třísložkové – plášť tvoří tvárnice, v níž je zabudovaná vložka obalená izolací, která zabraňuje ochlazování spalin, což by narušovalo tah komínu. V případě, že komín přidáváte až dodatečně a řešení se zděným pláštěm již není možné, potom zvolte izolovaný nerezový komín.

Nerezový komín lze použít pro všechny druhy paliv, většinu krbů, krbových kamen, kotlů či generátorů. Navíc nepotřebuje žádný základ, je odolný proti vlhkosti, korozi i ohni a hodí se pro nízkoenergetické a pasivní domy. Rovněž ho lze použít tam, kde není možné umístit komín rovný. Velkým plus je rychlá montáž.

Odvod vody a páry

Důležitou součástí konstrukce střechy je odvodňovací systém. Používají se žlaby, svody a kotlíky, které se dodávají jako stavebnice z různých odolných materiálů. Pokud je systém doplněn o větrací mřížky a další prvky, zajistí se i přívod vzduchu, což zabrání ucpání okapu nebo tomu, aby se vám pod střechou hnízdili ptáci. Systém odvodnění vyžaduje kontrolu a údržbu v průběhu celého roku. Ohrožen je hlavně při prudkých výkyvech teplot a silném větru.

Kromě zplodin z vytápění je také nutné odvádět z domu vodní páry vznikající při vaření a praní tak, aby nepronikaly do konstrukce střechy. To mohou zajistit otvory ve větracím pásu hřebene střechy a nároží, dále větrací tašky, odvětrávací komínky a větrací mřížky na okapové hraně střechy.

Odvětrání a pohyb po střeše

Pokud potřebujete odvětrat střešní plášť, půdní prostory, záchody, koupelny a místnosti bez oken, využijte ventilační turbíny. Ty dokážou odvést velké množství vzduchu i bez přívodu elektřiny. Kromě prodloužení životnosti střechy si zajistíte též tepelný komfort v obytném podkroví během letních měsíců.

Dle normy musí střecha splňovat podmínky pro bezpečný pohyb, aby bylo možné provádět revize komína a údržbu celé střechy. Na střechy šikmé se obvykle montují stoupací plošiny, lávky či nášlapy, které jsou doplněný bezpečnostními háky. Ty je možné použít k ukotvení střešních žebříků, stoupací plošiny najdete kolem komína, solárních kolektorů a antén tak, aby k nim byl zajištěn snadný přístup.

Co se týká rozměrově honosnějších střech, ty potřebují kominické lávky, zatímco střechám malým mohou stačit i nášlapy. Každopádně všechny zmiňované prvky musí být protiskluzové a bezpečně upevněné.

Ani se to nezdá, ale i konstrukce střechy je pořádný kus přemýšlení, plánování a práce. Nicméně dobrá střecha pozvedne vaše bydlení k ještě většímu komfortu.

Autor: Lenka Svobodová

#kvíz 1 / 1 | Přesah komínu u hřebene

Komín umístěný do dvou metrů od hřebene střechy musí přesahovat tento hřeben minimálně o kolik cm?

zavřít reklamu