Jaká je budoucnost chytrých domů? Vydrží do dalších let, nebo skončí v propadlišti dějin?

V průběhu minulých let se chytrým domům dostalo obrovské pozornosti napříč celou společností. Do roku 2023 by se měly dočkat marketingového růstu až o 25 %, což je obrovský skok. Tento růst je ovšem závislý na několika externích faktorech, ke kterým samozřejmě patří postup globálního oteplování a ochota majitelů vložit se do rukou moderních technologií.

Je chytrý dům opravdu o tolik lepší než dům normální?

Co se týče chytrých domů, lidé touží především po bezpečnosti, cenové dostupnosti, přístupnosti a praktičnosti. Tento druh bydlení veškeré zmíněné parametry splňuje. Chytré domy totiž dělají život o dost pohodlnější a i stylovější. Samozřejmostí je připojení k internetu, které přispívá k automatizaci vnitřních procesů v domácnosti. Tím pádem budete mít o svém domě skvělý přehled.

Je chytrý dům zabezpečený pro hackerům?

Mnoho z vás by asi napadlo, že připojení k internetu a automatizace je ideální prostředí ke kybernetickému útoku. Všechny chytré domy musí čelit mnoha hrozbám od ztráty dat až po komplexní napadení hackerem. O svou domácnost se samozřejmě nemusíte bát, neboť je celý dům zabezpečen mnoha špičkovými technologiemi. Mnohem důležitější jsou však pravidelné aktualizace.

Jak to bude s domy do budoucna?

Není pochyb o tom, že chytré domy neustále získávají na popularitě. Otázkou ovšem zůstává, jak to bude za pár let. Technologický vzestup moderních technologií a zvláště pak Internet of Things jasně ukazují, že budoucnost se opravdu bude ubírat tímto směrem. Je přeci úžasné, že z jednoho smartphonu můžete ovládat celý dům včetně topení nebo ledničky či televize.

Pro mladé lidi je internet samozřejmostí, bez které se dnes už neobejdou. A co vy, bydleli byste raději v chytrém domě nebo v obyčejném době bez moderních technologií?

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu