Jak se připravit na domácí karanténu, a přitom zůstat v klidu?

Zvuk opakovaného kýchání nebo kašlání asi není to, co chcete při pohybu na ulici slyšet. Je totiž možné, že je daný člověk nakažený, ale stejně tak je možné, že má pouze obyčejnou chřipku, jejíž sezóna pomalu končí. V České republice máme přes 60 nakažených lidí, takže vláda přistoupila k příslušným opatřením. Pro případ, že by nastala všeobecná karanténa, byste měli vědět, jak se na ni připravit.

Dostatečná zásoba léků na každý den

Pokud patříte mezi ty, kteří musí brát každý den léky například na vysoký tlak nebo jinou chorobu, pak se ujistěte, že vám vydrží po dobu karanténního období. Léky jsou možná to nejdůležitější, čím byste se měli zásobit. Nepropadejte však panice, protože případná izolace by určitě netrvala roky, ale nanejvýš pár týdnů. Pokud máte malé dítě, zásobte se plenkami a běžnými léky na nachlazení, průjem nebo opruzeniny.

Toaletní papír se nahradit nedá

Představte si tu nepříjemnou situaci, kdy vám během karantény dojde toaletní papír, a vy si nebudete moci zajít koupit nový. Světová zdravotnická organizace také doporučuje přiměřené zásoby čisticích prostředků, zejména dezinfekcí a mýdel. Dezinfekční ubrousky nebo spreje jsou na povrchy, na které často saháte. Použijte je na kliky, stoly nebo elektrické vypínače případně i na myš u počítače.

O svá zvířátka se nemusíte bát

Než začnete panikařit, že vaše kočka nebo pes dostanou koronavirus a zemřou, měli byste si něco přečíst. Doposud byl zaznamenán pouze jeden případ, kdy se nakazilo zvíře, které navíc nemělo viditelné příznaky. I přesto se ale ujistěte, že máte pro svého mazlíčka dostatek krmiva. Je taktéž doporučeno nepouštět mazlíčky ven.

Zákaz veřejných akcí a sportovních událostí nad 100 lidí by měl alespoň trochu zpomalit šíření nemoci. Mějte však na paměti, že panikou se nic nevyřeší. Koronavirus je pouze zmutovaný gen chřipky, který je nebezpečný pouze pro chronicky nemocné a lidi s oslabeným imunitním systémem.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu