Jak snadno vyčistit troubu a sporák?

Po několika měsících pečení a vaření bude samozřejmě vaše trouba a sporák plná mastnoty a různých nečistot či usazenin. Nahromaděné tuky a spálené potraviny na roštu a plotýnkách při vaření zůstávají, což je nejenom nevzhledné, ale také nezdravé. Pokud totiž necháte takto spálené usazeniny na sporáku a v troubě delší dobu, mohou kontaminovat vaše jídlo a vy si ještě uženete zdravotní potíže.

Na vyčištění použijte jedlou sodu a vodu

Čistící směs z jedlé sody a vody vytvoříte opravdu jednoduše. Použijte půl šálku jedné sody a přibližně 3 lžíce vody a oboje smíchejte v malé misce. Společně musí tyto dvě látky vytvořit konzistentní pastu, která pak půjde nanést na znečištěné povrchy. Vodu i jedlou sobu můžete přidat dle potřeby, avšak buďte s jejich vmísením velice opatrní.  Směs by neměla být příliš tekutá, ani příliš tuhá.

Jak s pastou nakládat?

Vytvořenou pastu naneste na znečištěné povrchy jak v troubě, tak i na sporáku. Rozhodně je ale neaplikujte na žádné topné články, ani vývody plynu. Samozřejmostí je použití čistého štětce, zvláštní pozornost pak věnujte pečicím roštům a plotýnkám. Právě na těchto místech se totiž usazují spálené potraviny, které by pak mohly kontaminovat vaše pokrmy. U trouby si dejte záležet i na skle a vnitřních dvířkách.

Co budete potřebovat:

půl šálku jedlé sody
3 polívkové lžíce vody

Pastu neotírejte hned

Účinky pasty ze sody a vody se plně projeví až po několika hodinách. Proto byste tuto čisticí směs měli nechat na špinavém povrchu nejméně 12 hodin. Nechte sporák ležet tak jak je, dvířka u trouby můžete zavřít. O nic víc se starat nemusíte. Nelekejte se toho, že jedlá soda postupem času zčerná, to je zcela normální. Chemickou reakcí totiž rozkládá a vstřebává veškeré usazeniny.

Rozhodně je lepší, když budete údržbu sporáku a trouby provádět preventivně. S použitím směsi z jedlé sody a vody pro vás bude čištění těchto spotřebičů doslova hračkou.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu