Důvody, proč byste měli stavět svépomocí

Nezáleží na tom, zda se chystáte na rozsáhlou rekonstrukci nebo na stavbu nového domu. V obou případech si jistě pokládáte otázku, zda je lepší stavět svépomocí, nebo jestli pro vás bude vhodnější volbou firma. Pokud se na to cítíte a máte alespoň trošku šikovné ruce, určitě vám doporučujeme stavit svépomocí. Tento typ stavby s sebou totiž přináší hned několik výhod. A o ně se s vámi dnes podělíme.

Budete rozhodovat o všem sami

V případě stavby domu na klíč musíte počítat s tím, že nebudete moct do projektu zasahovat tolik, kolik byste třeba sami chtěli. Občas dokonce vůbec – budete si moct volit jen drobné změny, například barvu výmalby nebo obklady do koupelny. A pokud se už na nějaké větší změně domluvíte, pořádně si za to připlatíte.

Čtěte také: Máte rádi exotické rostliny a ovoce? Zasaďte si doma avokádo!

Zdroj: Pexels

Pokud ale budete stavět svépomocí, máte volnost v rozhodování v jakékoliv fázi stavby. A to především v té fázi, kterou v budoucnu změníte jen těžko – například výšku základové desky. Jestliže dodržíte normy a doporučený technologický postup, můžete si v průběhu stavby rozhodovat o posunutí příček, počtu zásuvek, materiálu na schodišti nebo o typu oken, fasádě, zateplení a půdních prostorách.

Budete vědět, za co přesně utrácíte

Při stavbě domu na klíč si kupujete hotový dům, který má přesně daný postup, práci, ale i materiál. Kolik však za materiál utratíte? A kolik vás bude stát práce? To v případě domu na klíč neovlivníte. Nevíte přesně, kolik a do čeho jste investovali poměrně nemalé částky. Co když budete chtít použít kvalitnější materiál? Co když je základová deska od jiné firmy mnohem levnější? A kolik vás bude stát střecha?

V případě stavby svépomocí si tyto otázky pokládat nemusíte. Sami si určíte, za co všechno svoje peníze utratíte. Mnohem jednodušeji si budete moct vytvořit kalkulaci, podle níž se rozhodnete, kde můžete ušetřit a kde se vám vyplatí investovat do kvalitnějších a dražších materiálů. Rozhodnete se, jakou práci zvládnete udělat sami a kolik případně zaplatíte za pomoc jiného řemeslníka.

Nic vás nepřekvapí

Právě v oblasti stavby domů již dávno neplatí, že dražší práce bude odvedena lépe. Záleží to na tom, kdo danou práci vykoná. Můžete zaplatit miliony za dům na klíč, který nebude zas tak kvalitně postavený, jak byste mohli čekat. Tyto firmy chtějí vydělat a často stavějí více domů najednou. Nemluvě o případných problémech firmy s jejich subdodavateli apod. U domu na klíč si platíte za to, aby vše proběhlo podle plánu. Tím, že budete průběh stavby hlídat sami, budou to zbytečně utracené peníze. U stavby svépomocí budete mít velkou výhodu v tom, že budete vědět, v jaké fázi se zrovna daná stavba nachází. Pohlídáte si, aby vše proběhlo bez problémů.

Zdroj: Pexels

Nepřehlédněte: Parkety jsou stále in! Víte, jak se o ně správně starat?

Ušetříte za práci

Firma bude chtít peníze nejen za materiál, ale za práci (zejména za ni). V případě stavby svépomocí však můžete peníze vynaložené za práci eliminovat na minimum. Budete vědět, za co jste platili – a že to nebylo zbytečně. Vyberete si materiál, ale i případného řemeslníka. Nenajmete si firmu, která platí další náklady, které vám později naúčtuje.

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu