Zahrada v květnu. Čím vás překvapí?

Květen je časem, kdy vám bude vaše zahrada prudce kvést, pučet, ale i růst. Dost možná nebudete vědět, co dělat dřív. Právě v tomto měsíci mají zahradníci nejvíce práce, odměnou jim však jsou rostliny v rozpuku, ale i neopakovatelná romantická atmosféra.

Okrasné zahrady

Spousta keřů začíná v květnu odkvétat. Ačkoliv to na začátku měsíce není příliš horké, v druhé polovině měsíce už uvadají kvítky zlatici, sakurám, dřínům, šeříkům i šácholanům. Aby se tyto dřeviny nevysilovaly, je třeba odstranit květenství hned po odkvětu. U šeříku je třeba dbát na pečlivé odstříhání tvořících se semeníků.

Čtěte také: Plíseň v domácnosti. Jak s ní bojovat a zamezit jejímu vzniku?

Zdroj: Pexels

Rododendronům zajistěte dostatek vláhy v případě, že je jaro suché. Po jejich odkvětu vylamujte tvořící se semeníky. V tomto měsíci je čas vysázet většinu letniček. Ty choulostivé sázejte do země až v polovině května, v teplejších oblastech můžete i v první polovině měsíce. Současně začněte s výsevem dvouletek pro podzimní výsadbu. Patří sem zejména astry, karafiáty, pomněnky, macešky a náprstníky.

Některé druhy dřevin se množí bylinnými řízky. Tato metoda je vhodná k množení těchto rostlin: pustoryl, trojpuk, vajgélii, skalník, tavolín, dřín, štědřenec. Poté mohou do země také choulostivější cibuloviny a hlíznaté rostliny – tygřice, dosny, jiřiny, begónie, montbrécie, křín, jakobská lilie a sperkélie.

Živému plotu dodejte požadovaný tvar

Právě v květnu byste měli dopřát pořádnou péči také živým plotům – začněte stříhat listnaté i jehličnaté dřeviny, jimž chcete upravit tvar. Pravidelným vedením růstu získáte dokonalý tvar. Dřišťál, zimostráz, habr, cypřišek, buk, zimolez, růže, tavolník a zerav stříháme dvakrát do roka. Dříny, ptačí zob, meruzalku a tis třikrát. Jednou se stříhá hlošina a mochna.

Právě v květnu můžete na svoji zahradu vrátit všechny exotické rostliny, které pěstujete v nádobách. Nikdy je ale nedávejte rovnou na přímé slunce, musíte je pomalu zvykat. Pár dní je nechte v polostínu, poté je přemístěte na jejich konečné stanoviště. Můžete je i zapustit s květináčem do záhonu. Tyto rostliny potřebují bohatou zálivku i hnojení.

Zdroj: Pexels

Nepřehlédněte: Domácí kompostování je stále oblíbenější i ve městech

Trávníky

V květnu je třeba trávník sekat, sekat a znovu sekat. V těchto měsících totiž roste nejvíce. Kombinace jarního hnojení, dostatku vody a růstového hormonu obsaženého v pletivech listů a stonků jsou zárukou růstu. Trávník však nesmí přerůst, sečte vždy, když výška porostu přesáhne třetinu požadované výšky. V květnu můžete založit také nový trávník.

Ovocné stromy a jahody

V tuto chvíli postupně odkvetly broskvoně – proto je třeba zkrátit letorosty, nechte jim jen dva až tři pupeny. Současně ve svých stromech vylamujte vlky – jsou to kolmo vzhůru a do koruny rostoucí silné letorosty.

Jahodovinu je třeba zbavit plevele, dobře okopat, zalít a pohnojit. V době, kdy budou rostliny kvést, je okopávejte minimálně. Pokud budete s rostlinami hýbat, budou plody znehodnocené. Po okopání je podestelte slámou či netkanou textilií. Jahody je třeba ošetřit proti plísni šedé. 

Autorský text

Autor: Nikola Zatloukalová
zavřít reklamu