Vyžeňte pavouky jednou provždy od vašich dveří

Hmyz je sice pro život na naší planetě velmi důležitý, nicméně ne všechen hmyz je hezký na pohled. I z tohoto důvodu se tak snažíme udržet ho co nejvíce za hranicemi našich domovů. Ne vždy se nám to ale před veškerou snahu daří, zejména teď na jaře a v létě. Hmyzem, kterého se většina lidí štítí, jsou především pavouci. V obchodě si lze na boj s nimi zakoupit velké množství prostředků. Ty jsou ale často plné chemie. Naštěstí existují i přírodní látky, které pavouky spolehlivě odpudí.

Máta, hřebíček i ocet

Pavouci mají velmi dobře vyvinutý čich. Toho lze v boji s nimi velmi účinně využít. Stačí jim do cesty postavit přirozenou pachovou bariéru, nejlépe v okolí oken, dveří a dalších míst, kudy pavouci do vašich domovů nejčastěji pronikají. Velmi dobře takto fungují nejrůznější aromatické rostliny, jako je máta peprná či eukalyptus. Skvěle funguje jednoduchý prostředek vzniklý smícháním esenciálního oleje máty peprné a vody. Stačí pouze deset kapek oleje na půl litru vody. Následně pomocí rozprašovače roztok aplikujte na okenní a dveřní rámy či do koutů místností.

Podobně pozitivně proti pavoukům působí i hřebíček. Důvodem je aromatická látka eugenol, kterou pavouci nemají rádi. V neposlední řadě lze nepříjemný hmyz vyhnat i za pomoci obyčejného octa. Stačí ho například přidat do vody během vytírání.

zdroj: Pixabay.com

Kaštany, citrusy i chilli

Máte rádi nejrůznější přírodní dekorace? V tom případě si je na podzim vyrobte z kaštanů. Ty jsou totiž další přírodninou, kterou pavouci nenávidí. Podobně jako i většinu jiných zvířat pavouky odpuzuje též vůně citrusů. Do rohů místností či květináčů si tak můžete umístit kůru z pomerančů či citronů, která navíc váš domov i příjemně provoní. Silnou zbraní proti všemu hmyzu, nejen pavoukům, je chilli. Stačí trochu drcených chilli papriček smíchat s vodou a octem. Vzniklý roztok pak opět nastříkejte především do míst, odkud k vám pavouci mohou pronikat.

Zdroj: countryliving.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu