Citronová šťáva není jediný způsob, jak zabránit hnědnutí jablek. Znáte i ty další?

Patříte k těm, kteří si zimní měsíce rádi zpříjemňují voňavým jablečným koláčem, či si při sledování televize rádi pochutnáváte na plátcích jablek místo nezdravých brambůrků? V tom případě jste si jistě všimli, že krátce po rozkrojení začnou jablka na vzduchu hnědnout. Jediný způsob, jak oxidaci zabránit, je vytvořit ochrannou bariéru mezi rozkrojeným ovocem a vzduchem. Ke zpomalení této reakce se běžně používá kyselina, obvykle ve formě citronové šťávy, ale existují i některé další jednoduché metody.

Obyčejná voda

Pokud si ráno nakrájíte jablka ke svačině či obědu do práce, je nejjednodušším způsobem, jak jejich hnědnutí zabránit, jejich namočení do obyčejné vody. Jablka jednoduše nakrájejte na plátky a uložte je ponořená do vody v uzavřené nádobě, například v plastovém kontejneru či sáčku, který si vezmete s sebou. Jablka takto vydrží v nezměněné podobě až 6 hodin. Pokud tuto metodu chcete využít doma při přípravě jablek na koláč a jablka ponoříte do misky s vodou, tedy do nádoby bez víčka, vydrží jablka asi 4 hodiny.

Medová voda

Med je přírodní konzervační prostředek s překvapivě kyselým pH, by měl tedy zabránit hnědnutí plátků jablek stejně dobře jako citrony. Do jednoho šálku vody o pokojové teplotě rozmíchejte jednu polévkovou lžíci medu a do směsi namočte na 5 minut plátky jablek. Po uplynutí této doby jablka opláchněte pod tekoucí vodou. Takto ošetřené plátky jablek vydrží na vzduchu i v uzavřeném sáčku v nezhnědlé podobě neuvěřitelných 12 hodin.

Slaná voda

Mnohem levnější, ale stejně účinný způsob jako voda medová představuje voda slaná. V šálku vody pokojové teploty rozpusťte půl čajové lžičky soli a plátky jablek opět do roztoku namočte na dobu 5 minut. Následně je opláchněte pod tekoucí vodou. I takto ošetřená jablka vydrží v nezměněné podobě přibližně 12 hodin. A nemusíte se bát, slaná jablka rozhodně nebudou.

Citronová voda

Kromě citronové šťávy můžete k ošetření nakrájených jablek použít též citronovou vodu, která díky nižší koncentraci tolik neovlivní chuť jablek. Stačí smíchat jednu lžíci čerstvě vymačkané citronové šťávy a šálek vody. Plátky jablek následně na 5 minut do této vody namočte a poté opláchněte pod tekoucí vodou. Tak to připravené plátky na vzduchu začnou hnědnout přibližně za 2 hodiny, pokud je umístíte to zipového sáčku, zůstanou v původním stavu přibližně po dobu 3 hodin.

Zdroj: thekitchn.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu