Co má mít správný gril? Poradíme, na co si dát pozor při koupi

Kdo nemá gril, jako by nebyl. Ano i tak se to dá říct. Grilování je v naší zemi fenomén letních měsíců, někteří nedočkavci oprašují grily s příchodem prvních slunečních paprsků. Dnes dokonce člověk není limitovaný tím, zda má zahradu, nebo ne – grilovat se dá i na balkoně!

Každý z nás, ale není odborník na samotnou koupi. Obchody jsou díky popularitě této činnosti plné možností. Projděme si několik tipu, které nám usnadní správný nákup.

Místo použití

Je nutné si promyslet, kde všude budu chtít grilovat. Stabilně na zahradě? Nebo chci vzít gril i na dovolenou do kempu? Mám sice zahradu, ale soused si stěžuje na prkotiny a já nechci řešit střet kvůli kouři z grilu na uhlí?

Gril na uhlí a brikety – zahrada, kde nikomu nevadí případný kouř. Nesmí se s ním grilovat v kempech a na veřejných místech.

Gril na plyn- bez kouře, možné grilování v kempech, kdekoliv, kde máte propan butanovou lahev u sebe. Grilování na balkonech a zahradě.

Gril na elektriku – rozpálit ho můžete na balkoně i zahradě. Nutné připojení do elektrické zásuvky. Bez kouře.

Myslete na bezpečnost

Horká rozpálená plotýnka elektrického grilu, nebo otevřený oheň u grilu na uhlí. Pokud máte zvídavé děti, myslete i na to, že vám budou chtít pomoct. Vybírejte stabilní grily, které nelze snadno převrhnout! Snadná musí být i manipulace při čištění a přemisťování. Také zohledněte, kde gril bude přezimovat.

Kvalitní provedení samotné konstrukce

Obyčejný gril lze sehnat za pár stovek v supermarketu. Ano, pokud grilujete dvakrát do roka proč ne. Pokud, ale patříte mezi gurmány, zainventujte do kvalitní konstrukce. Gril nesmí být díky vysokým teplotám, které na něj působí zdeformovaný, plech i kvůli bezpečnosti musí být dostatečně tlustý. A především vyroben ze zdravotně nezávadného materiálů!

Zvažte velikost roštu (tedy obvyklí počet lidí, pro který grilujete), aby šel snadno vyčistit. A hlavně pokud vás grilování baví, zainventujte do grilu s doplňky! Není nic lepšího, než se při aktivitě, kterou máte rádi, cítíte jako šéf kuchař – tady spíše šéf grilu!

Autor: Martin Liška
Tagy: , ,
zavřít reklamu