Jak nejlépe skladovat houby, aby vydržely co nejdéle čerstvé?

Houby jsou důležitou součástí mnoha pokrmů. Tradice sbírání hub je u nás velmi oblíbená a mnoho z nás alespoň několikrát za rok vyrazí do lesa s nadějí, že si z něj přineseme plný košík rozmanitých hub. Pokud jde o dlouhodobé skladování hub, dělíme se obvykle na ty, kteří houby suší, a na ty, kteří je zamrazují. Obojí má své výhody i nevýhody. Dnes se ale podíváme na to, jak uchovat houby déle čerstvé v ledničce. Ať už se jedná o ty, které přineseme z lesa, nebo o žampiony či hlívu, které koupíme v obchodě. Zásada číslo jedna zní, ať se již rozhodnete vyzkoušet kteroukoli z uvedených metod, houby před uložením do ledničky nemyjte, neboť vlhkost je nepřítelem číslo jedna.

Původní nádoba

Nejjednodušší je v případě kupovaných hub dát je do ledničky v jejich originálním balení, většinou plastové misce překryté fólií. V tomto případě se vyplatí věnovat pozornost tomu, jaké mají houby na obale uvedené datum spotřeby, případně datum balení. Pokud totiž byly zabaleny již před několika dny, vede to k tomu, že v případě, že je nespotřebujeme do dvou až tří dnů, často jsme po jejich rozbalení zklamaní. Natěsnané houby v plastovém obalu jsou totiž rájem pro vlhkost a plíseň.

Plastový sáček s papírovými utěrkami

Jedna z metod, kterou můžete na internetu najít, je vyjmout houby z jejich původního obalit, zabalit je do papírových utěrek a vložit do otevřeného plastového sáčku. Teoreticky papírové utěrky absorbují vlhkost a otevřený plastový sáček umožňuje větrání. Tento způsob ale nefunguje zcela nejlépe, po několika dnech se totiž na houbách začne objevovat slizký povlak a začnou měnit barvu. Pokud tedy víte, že houby spotřebujete do tří dnů, metoda funguje, poté se houby začínají poměrně rychle kazit.

zdroj: pixabay.com

Miska s plastovou fólií

Mnoho z nás čerstvé houby ukládá do ledničky v misce, vhodné je zvolit dostatečně velkou mísu, aby na sobě houby nebyly příliš natěsnané. Mísu následně někteří ještě překryjí pomocí potravinové fólie. Tato metoda není špatná, ale pokud chcete houby překrývat fólií, vyplatí se do ní udělat několik otvorů, aby se houby tolik nepotily. V případě, že houby spotřebujete do pěti dnů, většina hub „přežije“ bez problémů.

Miska s papírovými utěrkami

Další oblíbený způsob je rozprostřít na dno skleněné či keramické mísy papírové utěrky či ubrousky, které absorbují případnou vlhkost, houby rozložit na ně a překrýt další utěrkou. Tato metoda skutečně poměrně dobře zabraňuje vzniku vlhkosti, která má za následek, že houby „slizovatí“. Rozhodně funguje v tomto ohledu lépe, než pokud houby překryjeme potravinovou fólií.

Papírový sáček

Tuto metodu někdy doporučují v kuchařkách. Houby jednoduše přendáte do papírového sáčku a uložíte do ledničky. I po několika dnech, pokud sáček dáte na police ledničky, nikoli do šuplíků na dně, houby zůstanou suché, některé se pouze mírně svraští či se na nich mohou objevit tmavší skvrny.

Shrnutí

Pokud chcete čerstvé houby v ledničce uchovat co nejvíce v jejich původním stavu, vyplatí se je skladovat v papírovém sáčku. Plast zachycuje vlhkost a houby jsou náchylnější ke změně barvy, vzniku plísně a slizu. Obecně je vždy vhodné houby zpracovat do pěti až šesti dnů od uložení.

Zdroj: foodnetwork.it, cooksillustrated.com, thekitchn.com

Autor: Martina Šťastná
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu