Červen je měsícem jahod. Pokud i vy patříte k těm, kteří toto ovoce milují, máme pro vás několik tipů a triků, které vám tuto pochoutku pomohou uchovat déle jako právě utrženou. V plastové krabičce koupené jahody často už po dvou či třech dnech ztrácí svou krásu, chuť i vůni. Poradíme vám jak uchovat jahody jako čerstvé nejen několik dní, ale i týdnů či měsíců.
Odříznutí stopky a vzduchotěsný kontejner – jahody čerstvé až jeden týden
Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak jahody rychle uskladnit a zároveň prodloužit jejich životnost, představuje odříznutí stopek a vložení do vzduchotěsné nádoby. Při této metodě nemusíte jahody umývat, dokud je nebudete chtít použít. Jahodám jednoduše odřízněte stopky a vložte je do papírovým ubrouskem vystlaného kontejneru. Kontejner uzavřete a vložte do ledničky. Při této metodě vydrží jahody čerstvé přibližně týden.
Octová koupel – jahody čerstvé až 2 týdny
Jednou ze skvělých vlastností octa je, že ničí škodlivé bakterie. Toho se dá skvěle využít při skladování jahod, které díky octové lázni vydrží mnohem déle čerstvé. A nemusíte se bát, že by vaše jahody chutnaly po octu. Kromě jahod tuto metodu můžete použít i na borůvky, maliny či ostružiny. Octovou směs si, v závislosti na množství jahod, připravte na základě poměru čtvrt šálku octa na jeden a půl šálku vody.
Tento roztok nalijte do skleněné mísy a vložte do něj jahody na přibližně pět minut namočit. Následně jahody vyjměte a v cedníku opláchněte pod studenou vodou. Jahody položte na papírovou utěrku a nechte oschnout. V mezidobě kontejner, ve kterém plánujete jahody skladovat, vyložte papírovou utěrkou a vložte do něj jahody. Ujistěte se, že jsou všechny suché. Kontejner uzavřete a vložte do ledničky. Jahody by vám měly vydržet čerstvé až dva týdny.
Zamražení celých jahod – jahody vydrží jako čerstvé až 2 měsíce
Chcete si tedy zamrazit jahody do smoothies, knedlíků či na koláč? Nejjednodušším způsobem je opět odříznutí stopek a vložení celých jahod do uzavíratelného sáčku, který vložíte do mrazničky. Pokud nechcete, aby se vám v mrazíku jednotlivé jahody k sobě přimrazily, nechte je nejprve lehce zmrznout rozložené jednotlivě například na prkýnku. Takto zamražené jahody vydrží jako čerstvé až dva měsíce.
Zamražení rozpůlených jahod s cukrem – jahody vydrží jako čerstvé až 12 měsíců
Tento způsob je ideální pro jahody, které plánujete použít do dezertů či pohárů. Množství cukru závisí na vašich chuťových preferencích. Obecně se doporučuje přibližně čtvrt šálku cukru na čtvrt kilogramu jahod. Nejprve jahody umyjte, poté z nich odstraňte stopky a rozkrojte je na polovinu. Vložte jahody do misky a přisypejte cukr. Jemně promíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vylijte z misky přebytečnou vodu. Takto připravené jahody vložte do kontejneru a dejte do mrazáku. Při míchání jahod s cukrem postupujte opatrně, aby vám z jahod nevznikla spíše kaše, stejným způsobem lze ale případně zamrazit i rozmačkané jahody. Takto zamražené jahody si udrží svou čerstvou chuť i vůni až dvanáct měsíců.
Zdroj: thespruceeats.com, goodhousekeeping.com