Prkénko na krájení je nepostradatelným nástrojem při přípravě jakéhokoli jídla. Krájíme na něm zeleninu, maso i ovoce. Ale jakkoli je prkénko všestranné, vyžaduje právě z tohoto důvodu zvláštní péči a pozornost. Často používaný povrch je totiž živnou půdou pro nejrůznější bakterie. Kromě toho se prkénka na krájení mohou nesprávným používáním rychle opotřebovat.
Na materiálu záleží
Většina lidí používá dřevěná nebo plastová prkénka, ale existuje i mnoho dalších variant, například prkénka vyrobená ze skla, nerezové oceli, mramoru či kompozitní prkénka vyrobená z pryskyřice. Správné techniky čištění se liší v závislosti na materiálu krájecího prkénka. V našem článku se budeme zabývat čištěním prkének dřevěných.
Univerzální postup mytí
Abyste udrželi prkénko v co nejlepším stavu, měli byste si zvyknout čistit ho pokud možno okamžitě poté, když skončíte s jeho používáním. Prkénko krátce opláchněte pod teplou, nikoli horkou, tekoucí vodou. Následně jeho povrch vydrhněte houbičkou nebo kartáčkem se saponátem na nádobí. Zvláštní pozornost věnujte oděrkám, řezům nožem a jiným důlkům na povrchu prkénka. V těchto místech se často hromadí bakterie a nečistoty. Nepoužívejte příliš abrazivní houbičky či kartáče s tvrdými štětinami, mohlo by dojít k vytvoření mikroškrábanců na povrchu prkénka. Při mytí vždy čistěte obě strany, bez ohledu, že jste na krájení používali pouze jednu. Například šťávy z masa mohou prosakovat skrz prkénko a dostat se i na druhou stranu. Prkénko opláchněte čistou vodou, otřete čistým, suchým hadříkem a nechte uschnout na vzduchu.
Ocet, citron a sůl – skvělí pomocníci pro vaše dřevěné prkénko
Po přípravě masa nebo ryb se doporučuje dřevěné prkénko dezinfikovat. Velmi jednoduše k tomu lze použít bílý ocet. V nádobě smíchejte jeden díl bílého octa se čtyřmi díly vody a poté nechte prkénko v roztoku 5 minut namočené. Po skončení ho opláchněte a nechte uschnout.
K hloubkovému vyčištění prkénka od rozmanitých nečistot, především v různých škrábancích a oděrkách, je velmi účinná metoda, která využívá citron a sůl. Na prkénko nasypte hrst hrubozrnné soli a půlkou citronu drhněte sůl po povrchu prkénka. Hrubá sůl rozruší nečistoty a „zvedne“ je z prkénka. Citronová šťáva mezitím dokáže odstranit skvrny i nepříjemné pachy. Po odstranění všech viditelných nečistot a skvrn nechte směs soli a šťávy působit na prkénku asi 5 minut. Poté vše opláchněte čistou vodou a před dalším použitím nechte prkénko zcela vyschnout.
Olejování dřevěných prkének
Pravidelné olejování dřevěného prkénka může výrazně snížit nároky na údržbu a také prodloužit jeho životnost. Tento proces v podstatě spočívá v nanesení vrstvy minerálního oleje na dřevo. Olej zabrání přílišnému vysychání dřeva, které by ho učinilo křehkým a náchylným k praskání a deformacím. Zároveň dřevo utěsní a zabrání průniku vody. Obecně se doporučuje prkénka olejovat jedenkrát měsíčně.
Čeho se vyvarovat při čištění dřevěných prkének
Dřevěné krájecí prkénko nedávejte do myčky. Některé druhy dřeva sice teplu odolávají poměrně dobře, ale obecně velké teplo z myčky může způsobit, že se prkénko zkroutí. Dřevu nesvědčí ani dlouhodobé působení vody. Když prkénko namáčíte, ujistěte se, že jste ho z vody vyjmuli po maximálně 5 minutách, ne déle.
Zdroj: healthykitchen101.com