Jak snadno a jednoduše rozpustit máslo v mikrovlnce?

Pokud rádi pečete, pak jistě víte, že mnoho receptů vyžaduje rozpuštěné máslo. I když existuje několik způsobů, jak to toho docílit, žádný není tak rychlý a snadný jako použití mikrovlnné trouby. Nicméně rozpouštění másla v mikrovlnné troubě může být nervy drásající záležitost. Stačí máslo nechat ohřívat zdánlivě jen o vteřinku déle a výsledkem je vnitřek mikrovlnky „jako po výbuchu“.

Přikrytí jako základ úspěchu

Důvodem této „máslové exploze“ je to, že při zahřívání másla se od mléčných tuků odděluje voda. Jakmile dosáhne určité teploty a přehřeje se, tuk vyletí. Pro to, aby k této katastrofě, která by následně vyžadovala velké množství vašeho času a úsilí k nápravě škody, nedošlo, stačí použít jednoduchý, ale velmi účinný trik.

Použijte obal od másla jako kryt na misku, ve které máslo rozpouštíte. Kromě toho je vhodné máslo před vložením do misky nakrájet na malé kousky, zvláště pokud jste zapomněli vyndat ho včas z ledničky.

V neposlední řadě snižte výkon mikrovlnné trouby a máslo zahřívejte po malých 10 až 30sekundových intervalech. Tím, že máslo budete ohřívat po omezenou dobu při nízkém výkonu, se bude ohřívat pomaleji a je méně pravděpodobné, že dojde k problému.

Mikrovlnná trouba.
zdroj: unsplash.com

Proč máslo v mikrovlnné troubě přikrýt jeho obalem?

  • Není potřeba žádné speciální vybavení – využijete to, co už máte po ruce. Pokud obal nemůžete použít, můžete ho nahradit papírovou utěrkou nebo pečicím papírem.
  • Nemusíte mýt nic navíc – samozřejmě, že při rozpouštění másla v mikrovlnné troubě můžete misku s máslem přikrýt též malým talířkem. Talířek ale trochu brzdí proces rozpouštění, budete tedy potřeba o něco více času. Pokud nepoužijete talířek určený do mikrovlnky, bude následně horký, což stíží manipulaci. V neposlední řadě použití obalu jako „pokličky“ vám ušetří nádobí ušpiněné nádobí.
  • Obal můžete použít k vymazání zapékací misky – mnoho receptů vyžaduje vymazat zapékací nádobu trochou másla. Místo toho, abyste si ušpinili ruce, můžete použít spodní stranu obalu k vymazání pečicí nádoby.

Rozpuštěné vs. tuhé máslo

Pokud potřebujete pro recept určité množství rozpuštěného másla, nezapomeňte si pozorně přečíst seznam ingrediencí. Tuhé máslo je smíšené se vzduchem, takže objem tuhého másla nebude stejný, jako když je rozpuštěné.

Pokud recept požaduje „1/4 šálku rozpuštěného másla“, musíte rozpustit o něco více než 1/4 šálku tuhého másla, abyste nahradili vzduch přimíchaný do studeného másla. Po rozpuštění odměřte 1/4 šálku rozpuštěného másla v odměrce na tekutiny. Pokud recept požaduje „1/4 šálku másla“, můžete jednoduše odměřit 1/4 šálku studeného tuhého másla a poté ho rozpustit.

Zdroj: masterclass.com, feelgoodfoodie.net

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu