Jak vyrobit kompostér z palet

Rádi byste využili prostoru na svojí zahradě a chtěli byste začít kompostovat? Ale nechce se vám kupovat zbytečně drahý (a hlavně plastový) kompostér? Máme pro vás řešení! Rychlé, spolehlivé, ale také téměř za hubičku. Tak co, jdete do toho s námi?

Přichystejte si vše potřebné

Na výrobu kompostéru budete potřebovat čtyři až šest palet – ideálně ve stejné velikosti. Palety zkontrolujte, zda jsou dostatečně pevné a nikdy z nich netrčí hřebíky. Dále se vám bude hodit elektrická vrtačka, kladivo, panty, háček a západka, rukojeť na dvířka, rukavice, ochranné brýle, spojovací úhelníky.

Kde bude kompostér umístěn?

Kompostér by měl stát na rovině tam, kde bude možnost dobrého odvodu vody. Nikdy kompostér nestavte „do jámy“, kam by během deště natekla voda, a vše by začalo plesnivět. Kompostér je ideální postavit na slunné místo, ideálně směrem na jih, kde bude zachycovat sluneční světlo. Úplně ideální bude, když kompostér postavíte na půdu, kde se budou moct všichni červi, prospěšní mikroby a další rozkladači dostat do vašeho kompostu. Najděte vhodnou polohu vůči svému domovu, ale i zdroji vody.

Sestavte rám svého kompostéru

Nyní přichází na řadu vybudování základového rámu vašeho kompostéru. Nejstabilnější a nejhezčí paletu položte do popředí, protože právě tento kousek budete využívat jako branku vašeho kompostéru. Tuto paletu si odložte stranou a přichystejte si další tři palety, které budou tvořit stěny kompostéru. Poté připevněte tyto tři palety k sobě, rohy vždy spojte za pomoci spojovacích úhelníků. A to jak nahoře, tak i dole, aby vše drželo pevně u sebe.

Vyrobte „dvířka“

Jakmile budete mít stěny vašeho paletového kompostéru, přichází řada na montáž dvířek. Ta je naprosto jednoduchá. Ke stěnám kompostéru je připevníte za pomoci pantů – otvory si ideálně předvrtejte předem, aby bylo vše ve stejné výšce. Poté přidejte háček a západku, díky čemuž budou dvířka u kompostéru držet zavřená.

autor: Karyn Flynn

Jak na údržbu kompostu

Do kompostéru házejte listí, trávu, kávovou sedlinu, čajové sáčky, skořápky, ovoce, ale i zeleninu. Nikdy nepřidávejte maso, mléčné potraviny, mastné potraviny a další věci, které přitahují škůdce. Za pomocí vidlí vždy hromádku pravidelně „pročesávejte“, abyste zabránili růstu rostlin. Přirozenou součástí kompostování je i kyslík, o to víc je pravidelné pročesávání důležité. Pokud některá část kompostu vypadá příliš suše, můžete přidat trochu vody. To však neznamená, že by vám do kompostu mělo pršet – v těchto případech jej raději přikryjte.

Autor: Nikola Zatloukalová
ZAVŘÍT