Obyčejnou kuchyňskou houbičku máme doma skoro všichni. Používáme ji nejen na mytí nádobí, ale také na spoustu dalších věcí, které souvisejí s přípravou pokrmů a následným úklidem. Otíráme s ní kuchyňskou linku, čistíme skvrny na podlaze, sporák, obklady i ledničku. Navzdory tomu všemu houbičky používáme celé věky. Schválně si zkuste vzpomenout, kdy jste naposledy vaši houbičku obměnili.
Jak často měnit houbičku na nádobí?
Obecně platí, že byste měli kuchyňské houbičky vyměňovat každé dva až čtyři týdny. To se samozřejmě může lišit v závislosti na tom, jak často je používáte a jak dobře se o ně staráte. Pokud hodně vaříte a často drhnete hrnce a pánve, pravděpodobně budete muset houbičku vyměnit dříve než někdo, kdo se domů chodí jen vyspat.
Jak poznat, že je čas dát vaší houbičce sbohem?
Jakým příznakům byste měli věnovat pozornost? Pokud se vaše houbička chová následujícími způsoby, je nejlepší si co nejdříve pořídit novou.
- Houbička má viditelně změněnou barvu nebo skvrny – skvrny, které vznikly při mytí nádobí nebo úklidu nepořádku, by se měly poměrně snadno vymýt. Pokud houba i po důkladném opláchnutí drží skvrny, je připravena na výměnu za novou.
- Houbička zapáchá – i když houbička někdy vypadá na první pohled v pořádku, podle zápachu poznáte, že je stará. Stejně jako u všech ostatních textilií, které zůstávají delší dobu mokré, se i u houbiček mohou objevit plísně a houby. Pokud začnete z houbičky cítit kyselý zápach, okamžitě ji vyhoďte.
- Houbička se rozpadá – opotřebení houbičky snižuje její účinnost. Mimochodem ujistěte se, že používáte kvalitní čisticí prostředek, aby vaše houba nedělala všechnu práci a netrpěla kvůli tomu.
Jak zajistit delší životnost houbičky?
Dodržováním několika jednoduchých pravidel můžete nejen prodloužit životnost vaší houbičky, ale také zajistit, že zůstane déle v dobrém stavu, a bude vám tak lépe sloužit.
- Houbičku uchovávejte na dobře větraném místě – nenechávejte houbičku na dně dřezu nebo natěsno umístěnou v držáku či misce na houbičky. Houbičky, stejně jako všechny tkaniny, potřebují vzduch, jinak se na nich objeví plísně, a to i po několika málo použitích.
- Používejte i jiné prostředky – pokud drhnete připálený plech, použijte místo houbičky drátěnku nebo kartáček.
- Používejte kuchyňské houbičky pouze v kuchyni – důrazně doporučujeme oddělovat kuchyňské a koupelnové houbičky, aby nedošlo ke křížové kontaminaci.
- Houbičku pravidelně čistěte – zabráníte tak šíření choroboplodných zárodků. Samozřejmostí je důkladné opláchnutí houbičky v horké vodě po každém použití.
Jak správně čistit a dezinfikovat houbičky?
Houbičky byste měli dezinfikovat alespoň jednou týdně. Nejjednodušší způsob spočívá v jejich ponoření do horké vody se saponátem na nádobí. Naplňte lavor nebo dřez horkou vodou a přidejte několik kapek saponátu. Vložte houbičky do vody a nechte je namáčet alespoň hodinu, případně i přes noc. Poté houbičky vyjměte, propláchněte čistou vodou a nechte volně uschnout na vzduchu.
K dezinfekci houbičky můžete použít také ocet, který je navíc skvělým pomocníkem pro odstranění zápachu. V lavoru nebo dřezu smíchejte stejný díl octa a horké vody. Houbičku namočte aspoň na deset minut a následně ji opláchněte v čisté vodě a nechte uschnout. Opět platí, že čím déle houbičku necháte namočenou, tím lépe ji vyčistíte.
V neposlední řadě je možné houbičky čistit též pomocí myčky na nádobí. Houbičky důkladně vyždímejte a vložte do horního stojanu myčky. Kombinace tepla a čisticího prostředku odstraní bakterie i zápach.
Zdroj: cleanmyspace.com, thekitchn.com, goodhousekeeping.com