Mikrovlnku má doma téměř každý. Znáte její přednosti i rizika?

Mikrovlnná trouba neboli zjednodušeně mikrovlnka je už několik let samozřejmou součástí většiny domácností. Pohodlný kuchyňský pomocník, k jehož rozšíření napomohl moderní rychlý styl života, kdy lidé nemají čas na to, aby vařili. Právě snadná a rychlá příprava jídla je jednou z největších výhod, která je s mikrovlnkou spojována. Před několika lety se ale jako blesk z čistého nebe objevily informace o tom, že časté používání mikrovlnky škodí našemu zdraví.

Univerzálnost a pohodlnost

Moderní doba patří multifunkčním přístrojům a zařízením. Tento požadavek současné mikrovlnné trouby bez pochyby splňují. Kromě klasického ohřívání nabízejí i velké množství jiných funkcí, jako je například rozmrazování, grilování, pečení či smažení. Zdaleka už tak neplatí to, co bylo pravdou v devadesátých letech, tedy že mikrovlnku využijete především k ohřátí oběda či večeře z předešlého dne. Mimo to je ohřívání, rozmrazování či pečení v mikrovlnné troubě mnohem méně časově náročné, než pokud zvolíte klasické metody.

Změna chuti jako daň za rychlost

Ne všichni, kteří si kupují mikrovlnku, pátrají po tom, jak vlastně toto zařízení funguje. Základním principem je elektromagnetické vlnění. S tím ale souvisejí nejen pozitiva, jako je rychlost ohřevu, ale i určitá negativa. Jedním z nich je to, že ohřátí v mikrovlnce má vliv na chuť ohřívaného pokrmu. Nejrůznější provedené studie skutečně prokázaly, že pokrm ohřívaný či připravovaný v mikrovlnné troubě chutná jinak než stejný pokrm připravený klasicky v troubě či na sporáku.

Kuře v mikrovlnce?

Příkladem, na kterém se to dá lehce objasnit, je pečené kuře. Pokud se ho rozhodnete upéct v mikrovlnce, výsledkem můžete být nemile překvapeni. Kuře bude chutnat i vypadat trochu jinak. Příčinou změny chuti je to, že při ohřevu se z pokrmu vypařuje voda, což může vést k tomu, že pokud kuře ohřejeme příliš, projeví se to negativně na jeho šťavnatosti, maso bude suché. Zároveň s tím ale nedojde k povrchovému zapečení, ke kterému dochází za normálních podmínek v troubě. Na křupavou kůžičku kuřete tak můžete zapomenout.

Jak je to s vitamíny a nutričními hodnotami?

To, co naopak nejrůznější odborné studie naštěstí neprokázaly, je, že by mikrovlnná trouba způsobovala úbytek některých vitamínů. V minulosti se často hovořilo především o vitamínech C a B. Stejně negativně vyšly i testy týkající se změn nutričních hodnost jednotlivých potravin. Z tohoto pohledu je používání mikrovlnky zcela neškodné. Hodnoty se jejím použitím nemění.

Zdroj: mentalfloss.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu