Na sporáku, v troubě i v pomalém hrnci. Glazovaná mrkev se dá připravit mnoha způsoby

Mrkev je nejen zdravá, chutná a cenově dostupná, ale také překvapivě všestranná. Můžete ji konzumovat nejen syrovou, vařit v páře či péct, ale také nakládat, grilovat či smažit. Možnosti jsou nekonečné, velmi oblíbenou pochoutkou je též glazovaná mrkev.

Co je glazovaná mrkev?

Vzhledem k tomu, jak je glazovaná mrkev jednoduchá na přípravu, je překvapivé, že existuje tolik různých receptů a postupů. Copak nestačí mrkev jen podusit s nějakou „sladkou hmotou a kouskem másla“?

Prozkoumali jsme pro vás několik oblíbených receptů na glazovanou mrkev s odlišnými metodami přípravy. Aby byly různé metody srovnatelné, není v nich použité žádné jiné koření či bylinky než sůl a pepř.

Pečená s hnědým cukrem a máslem

Tato metoda je velmi jednoduchá a teoreticky lákavá. Mrkev se dá na plech společně s rozpuštěným máslem, olivovým olejem, hnědým cukrem, solí a pepřem. Poté vše pečete při teplotě 220 °C asi 20 až 25 minut, přičemž po prvních 10 minutách mrkev obrátíte.

Problémem této metody je bohužel poměrně často připalující se cukr, který začíná karamelizovat mnohem dříve, než je mrkev dostatečně měkká.

Podušená a poté osmažená na másle a cukru

Tento dvoufázový postup začíná podušením mrkev ve vodě, přičemž mrkev není zcela ponořená, takže je to něco mezi vařením v páře a dušením. Po uvaření doměkka se přebytečná voda slije a poté se přidá máslo, hnědý cukr, sůl a pepř a vše se společně povaří ještě několik minut, dokud není mrkev dobře „obalená“.

Vzhledem k tomu, že se mrkev uvaří ještě před přidáním ingrediencí na glazuru, nemusíte se bát toho, že by byla příliš tvrdá. Mírným negativem může být, že glazury je obvykle více, než je nutné.

Smažená, dušená a následně glazovaná cukrem a javorovým sirupem

Tato metoda má tři hlavní kroky. Nejprve mrkev osmahněte na oleji, poté opatrně přilijte malé množství vody, přibližně do výšky 1 cm, a přiveďte k varu. Přikryjte poličkou a duste, dokud mrkev nezměkne.

Po slití přebytečné vody přidejte máslo, dokud se nerozpustí. Nakonec přidejte hnědý cukr a javorový sirup se solí a pepřem a vše několik minut společně povařte, dokud glazura nezhoustne.

Jednotlivé kroky se odůvodňují tím, že počáteční smažení dodá mrkvi hloubku chuti a zvýrazní její přirozenou sladkost, dušením mrkev změkne a závěrečné vaření spojí uvařenou mrkev a houstnoucí glazuru.

Drobným estetickým problémem této metody může být, že při smažení mrkev lehce zkaramelizuje. I když většina tohoto zhnědnutí se při následném vaření ztratí, utlumí se oranžová barva mrkve, což pokrmu lehce ubírá na eleganci.

Vařená s medem

Tato metoda je ze všech uvedených způsobů nejjednodušší. Uvařte nakrájenou mrkev v hrnci s vodou doměkka a poté ji dobře sceďte a dejte stranou. Do stejného hrnce přidejte máslo, med, sůl a pepř a přiveďte k varu. Krátce povařte glazuru a poté ji promíchejte s okapanou mrkví.

Rizikem této metody je to, že mrkev se s glazurou příliš dobře nespojí, a tak zatímco na dně hrnce je hodně „medového másla“, na mrkvi je ho jen velmi málo.

Krájení mrkve.
zdroj: freepik.com

Pečená s medem

Mrkev potřete olivovým olejem, osolte a opepřete. Poté ji rozložte na pečicím papírem vyložený plech a pečte při teplotě 220 °C do změknutí. Následně mrkev pokapejte medem a pečte ještě několik minut.

Mrkev vyjměte z trouby, přidejte na kostičky nakrájené máslo a promíchejte, aby se rozpustilo. Toto je jediný způsob, kdy se máslo nevaří s cukrem nebo medem.

Připravená v pomalém hrnci

Tento způsob je sice jednoduchý, ale zároveň zdlouhavý. Stačí vhodit nakrájenou mrkev s rozpuštěným máslem, hnědým cukrem, solí a pepřem do hrnce na pomalé vaření, přikrýt a vařit na nejvyšší stupeň po dobu tří hodin.

Po třech hodinách bude mrkev měkká, ale nikoli rozvařená. Mírným negativem je, že glazura často zůstane příliš tekutá. Tomu lze ale snadno předejít tím, že budete pokrm na konci vařit v odkrytém hrnci bez pokličky. Stačí občas zamíchat, dokud glazura nezhoustne.

Vařená společně s cukrem a máslem

U této metody se vše, tedy nakrájená mrkev, máslo, hnědý cukr, sůl, pepř a voda, od začátku vloží na pánev a jediné, co se během vaření upravuje, je teplota. Poté, co se tekutina začne vařit, pánev přiklopte a na mírném ohni vařte, dokud mrkev nezměkne.

Poté teplotu zvyšte a za občasného míchání pokračujte ve vaření, dokud mrkev zcela nezměkne a glazura nezhoustne. Úspěch závisí na tom, zda budou mrkev a glazura hotové ve stejnou dobu.

Několik poznatků na závěr

Při přípravě glazované mrkve není volba medu, javorového sirupu nebo hnědého cukru tak důležitá jako celkový postup. Jaký je tedy nejlepší způsob přípravy glazované mrkve?

Mrkev podusíme s máslem a hnědým cukrem přiklopenou na pánvi nejprve na mírném ohni, aby se mrkev uvařila, a poté na vyšším ohni, aby se tekutina zredukovala na hustou glazuru.

Pod poličkou se vytvoří rovnoměrné parní prostředí pro rychlé a rovnoměrné uvaření. Díky tomu, že máslo a cukr jsou v pánvi od začátku, získá každý plátek lahodnou chuť.

Zdroj: tastingtable.com, allrecipes.com, jamieoliver.com, delish.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu