Nejlepší způsoby, jak bleskově vychladit láhev vína

Pokud jste si před chvílí koupili víno, které se má servírovat vychlazené, a chcete si ho vychutnat co nejdříve, máme tady pro vás několik tipů, jak chlazení urychlit. Čekání, než se láhev na požadovanou teplotu dostane v lednici nebo vinotéce, totiž může být nekonečné. Nemáte-li vychlazené lahve v zásobě, chce to efektivnější postup.

Ponořte lahev do ledové a osolené vody

Vůbec nejrychlejší metodou chlazení vína je vložit lahev do ledové lázně, do které zároveň nasypete běžnou kuchyňskou sůl. Právě přidaná sůl totiž urychluje mrznutí vody, které se projeví na vašem vytouženém víně. Jaký je přesný postup této osvědčené metody? Do nádoby, dřezu nebo zkrátka něčeho, kam se bez problému vejde celá láhev, vložte víno a nalijte vodu. 

Zdroj: Freepik

Čtěte také: Extra těžké deky, nejnovější trend ložnic. S čím pomáhají a jak je správně vybrat?

Následně přidejte sůl, čím více jí bude, tím rychleji se víno vychladí. Ideální množství je proto několik plný šálků. Zároveň na závěr doporučujeme do nádoby přihodit několik kostek ledu. Za přibližně patnáct minut by již víno mělo být připraveno k použití. Stejně tak se dá vychladit i lahev sektu nebo šampaňského.

Použijte mrazák

Nejedná se o zrovna nejrychlejší variantu, ale na rozdíl od té předchozí nespotřebujete několik hrnků soli. Aby chlazení probíhalo v co nejkratším čase, položte láhev na bok, tím se doba, kterou víno pro chlazení potřebuje, o něco zkrátí. Čím je to způsobeno? Studeného povrchu se bude dotýkat větší část lahve, než kdyby obyčejně stála. Doba, kterou chlazení zabere, je obvykle kolem jedné hodiny. Na lahev nesmíte zapomenout, protože při delším čase stráveném v mrazivých podmínkách hrozí její prasknutí, anebo exploze.

Zdroj: Pexels

Jeden lednicový tip přeci jenom máme

Pokud byste čekali, než se vám v lednici vychladí celá láhev, zabralo by to věčnost. Avšak v momentě, kdy víno rozlijete do sklenic a ty následně vložíte do lednice, proces značně urychlíte. Aby se ve sklenici uchovala vůně, kterou vám dané víno nabízí, přikryjte ji nějakým plastovým obalem. 

Nepřehlédněte: Úklid spíže: Jak poznat, že je nejvyšší čas některé trvanlivé potraviny vyhodit?

Z toho důvodu, že je sklenice tenčí než lahev a nachází se v ní menší množství tekutiny, požadované vychlazení netrvá hodinu, ale přibližně třicet minut. Sklenice rozhodně neumisťujte do dveří, abyste vínem neměli potřísněný celý vnitřek. Navíc je zde teplota obvykle o něco vyšší, než jak je tomu v jádru lednice.

Jak jsou na tom kostky ledu?

Nejspíš vás mezi prvními variantami napadlo vhození několika kostek ledu do sklenice. Možné to samozřejmě je, akorát je nutné počítat s tím, že jakmile se led rozpustí, vaše víno bude zředěné vodou. Nebo si pořiďte znovu použitelné kostky ledu, které jsou vyrobeny třeba z nerezové oceli. Ty se vám alespoň v nápoji nerozpustí a můžete je využít opakovaně.

Autor: Nikola Zatloukalová
Tagy:
zavřít reklamu