Rekonstrukce domu z roku 1930 z něj vytvořila útulný a moderní domov

Při překročení prahu do nového domu nás asi všechny napadne stejná otázka. Co teď? Zíráme na všudypřítomný prach, hnijící futra i okenice a v tom nejhorším případě i urážející tapety na zdech ze 70. let. Stísněné a staromódní prostory rozhodně nejsou ideální pro moderní bydlení.

Stejný scénář zažili také Briony a Peter. Prvním krokem náročné rekonstrukce byla tmavá nevyhovující kuchyně v domě z 30. let minulého století.

Proč rekonstruovat kuchyň jako první?

Peter a Briony měli o začátku rekonstrukce jasno prakticky okamžitě. Hned po překročení prahu totiž spatřili dvě elegantně propojené místnosti. Jednou z nich byla jídelna, takže bylo ihned jasné, že ve vedlejší místnosti se bude nacházet kuchyně.

Všichni si asi víme, že rekonstrukce skoro 100 let staré kuchyně je asi nejdražší a nejnáročnější částí přestavby interiéru. To byl důvod, proč právě v této místnosti začala rekonstrukce vedená Peterem a Briony.

autor: Malcolm Menzies

Původní prostor byl zcela nevyhovující

Původní kuchyň byla nejenom velice stará, ale dispozičně vůbec nevyhovovala. Předchozí obyvatel domu totiž pod schodiště umístil skříně, což rozhodně nebylo moudré rozhodnutí. Okna i dveře byla shnilá a o popraskaném linoleu na podlaze ani nemluvě.

Všechno bylo v žalostném stavu, avšak to nemohlo Petera a Briony odradit. Sami dnes říkají, že dům potřeboval celkovou rekonstrukci, ale nejnáročnější byla strukturální a dispoziční změna.

Bez pomoci architekta to nešlo

Peter a Briony se pochopitelně neobešli bez pomoci architekta. I když měli dost svých nápadů, zkušený designér jim pomohl utrácet peníze za nejvíce potřebné věci, a ne za zbytečnosti. Musíme ovšem přiznat, že ne všechny nápady britský pár přijal. Například postavení vyvýšené zdi a odhalení cihlového sloupu by stálo spoustu peněz, ale funkční efekt by byl nulový.

Navíc Peter i Briony chtěli udržet projekt na rodinné úrovni. Nechtěli, aby se každý den po jejich domě potloukaly desítky neznámých dělníků, a proto raději kývli na nabídku menší stavařské firmy.

Rekonstrukcí se prolínal motiv vytvoření osobnosti

Britský pár bydlel dříve v bytě. Starou nemovitost z 30. let si ovšem natolik zamiloval, že chtěl v jejím interiéru vytvořit motiv vlastní osobnosti. Tím pádem by dům nebyl pouhou stavbou, ale dalším členem rodiny.

Briony i Peter navíc milují námořnické motivy. Proto se rozhodli v nové kuchyni použít odstín atlantické modré. Svěřili se se svými nápady několika studiím zabývající se návrhy interiérů. Všichni k nim byli velice ochotní, ale nakonec zvítězil návrh azurově modré a kontrastní starorůžové barvy.

Náklady na rekonstrukci byly trochu větší, než se předpokládalo

Jak už to ale u rekonstrukcí starých domů bývá, celkové náklady je téměř nemožné vyčíslit předem. Stejný problém potkal i naši dvojici. Dělníci totiž našli při stavebních pracích hřebík ve vodovodním potrubí, takže jej bylo nutné celé vyměnit.

Problém s rozpočtem nastal i u podlahy. Briony a Peter chtěli původně použít podlahu dřevěnou, ale nakonec zůstali okouzlení stylem cementového povrchu. Sice to bylo o něco dražší, avšak pár si prozíravě bral větší hypotéku, než bylo nutně potřeba.

Nyní je kuchyň středobodem domu

Po dokončení rekonstrukce si Peter i Briony novou kuchyň doslova zamilovali. Naprosto spontánně se stala středobodem a sociálním centrem celého domu. Pár nyní přiznává, že nechtěli v kuchyni použít chladné barvy, ale že toužili spíše po útulném prostoru ve stylu obývacího pokoje, v němž by se dalo i vařit.

Během vaření mohou ostatní sedět na pohovkách, což jenom přispívá ke společenské konverzaci. Pokud je ovšem k hovoru potřeba trochu soukromí, stačí popojít pár kroků, zavřít posuvné dveře a vytvořit tak bariéru mezi jídelnou a kuchyní.

autor: Malcolm Menzies
autor: Malcolm Menzies

Udělat z kuchyně středobod domu je jistě skvělý nápad! A jak vypadá vaše kuchyně? Také se v ní setkáváte s rodinou nebo slouží jako prostá místnost k vaření?

Autor: Martin Liška
ZAVŘÍT