Sezóna grilování je zahájena! Vyberte vhodný gril na zahradu

Češi grilování milují. Není čemu se divit, vůně ugrilovaného masa a pohoda při posezení s přáteli je k nezaplacení. Časy táboráků, kytar a trempských písní už jsou sice utlačeny nenávratně pryč – nyní se griluje v pohodlí zahrady. Pokud máte starý nevyhovující gril, nebo jeho koupi teprve zvažujete, nechte se inspirovat námi.

Díky popularitě, které grilování u nás má, je trh plný a my máme nepřeberné možnosti si vybrat gril, jaký nám bude maximálně vyhovovat. Co je třeba si promyslet, dříve než vkročíme do obchodu je, jak velký gril si vlastně chceme pořídit.  Pokud jste čtyřčlenná rodina, která si čas od času ugriluje steaky na zahradě, je zbytečné investovat do grilu pro osm lidí. Cena na roztápění velkého grilu by vás mohla rozpálit do běla.

Dalším vodítkem pro výběr bude palivo. Respektive, zda jste zastáncem dřevěného uhlí, elektriky, nebo plynu. Každý gril má něco do sebe. Pojďme se na to tedy kouknout zblízka.

Gril na dřevěné uhlí a brikety

S tímto společníkem si můžete navodit atmosféru táboráků, díky vůni ohně. Je vhodný tedy pouze do venkovních prostor. Jeho roztopení vám zabere více času. Počítejte tak 20 minut, gril se ale rozpálí na vyšší teplotu a maso je tak rychleji udělané. Gril tohoto typu nestojí tolik, ale nezapomínejte si do toho promítnout cenu za uhlí. Nevýhodou může být pro sousedy kouř a pro vás následné čištění grilu od popela a připálenin z grilovací mřížky.

Gril na elektriku

Kompromis mezi příznivci grilu na uhlí a plynem. Je malý, skladný, lehce manipulovatelný. Jeho teplota při grilování je nastavitelná, omyjete ho velice snadno. Nevýhodou je připojení do elektrické sítě a opět jídlo bez nádechu kouře. Nízká cenová dostupnost a následné využití i v uzavřených prostorech, ale jistě promluví do rozhodování.

Gril na plyn

Tento způsob grilování je vyloženě pro pohodáře a ugrilovat si flákotu masa zvládne opravdu každý. Rozpálený gril budete mít odhadem do 10 minut a to bez štiplavého kouře – jedním tlačítkem, bez zapalovače, nebo zápalek. Nevýhodou je mít vždy plnou propan butanovou lahev, pokud tedy plánujete s grilem i cestovat. Výhodou je snadná údržba, rozdělávání. Nevýhodou pro někoho může být, pokrm bez vůně kouře a vyšší pořizovací cena.

Ať už vyberete gril, jaký chcete, myslete na ty krásné chvíle, které díky němu strávíte v kruhu svých nejbližších. Grilování zdar, nazdar.

Autor: Vlastimil Vachta
zavřít reklamu