Terasa, která byla postavena ve svahu, přímo vybízí k odpočinku

Majitelé této terasy měli jako součást svého pozemku také nevyužívanou část zahrady, která se nacházela v poměrně svažitém terénu. I proto se rozhodli, že je na čase s tímto prostorem udělat něco, při čem může být plně využíván jeho potenciál. To dalo vzniku terase, kterou můžeme vidět na fotografiích.

Realizace byla velmi překvapivá

Je škoda mít pozemek, který stejně nevyužíváme. Stejného názoru byli majitelé domu, jehož součástí je i zahrada nacházející se ve svažitém terénu. I proto se rozhodli tento prostor upravit tak, aby jej mohli využívat naplno. Se stavbou terasy měli mnoho plánů, ale nečekali, že se jim terasu podaří postavit až takto pěkně.  S trochou kreativity a špetkou zručnosti se jim podařilo vytvořit 243 metrů čtverečních velký prostor nacházející se těsně za zadními vraty stodoly.

terasa (autor: Jose Man)

Bylo třeba upravit terén

Před tím, než byla na zahradě postavena terasa, byl svah příliš strmý k tomu, aby jej bylo možno nějak rozumně využít. I proto musela být celá konstrukce terasy promyšlena do posledního detailu tak, aby se během pár dní nerozsypala.

Ze všeho nejdřív bylo potřeba upravit terén, na kterém měla terasa vyrůst. S tím majitelům pomáhal i jejich pracovitý domácí mazlíček. Ze všeho nejdůležitější bylo zbavit povrch veškeré trávy a zeleně jako takové. Svah bylo třeba upravit tak, aby nebyl úplně strmý. Nemluvě o odstranění všech nečistot v podobě kamenní, čímž se dosáhlo vytvoření konzistentního povrchu.

Potrubí bylo přesměrováno

Poté, co byl celý prostor překopán, bylo třeba přesměrovat vodovodní i drenáží potrubí jinudy. Po dokončení všech zemních prací přišlo na řadu vylití betonových základů. Nechybí ani schůzky vedoucí  k terase. Po umístění schůdků se začalo se stavbou první stěny, která je z totožného materiálu jako schody.

Terasa ve dvou úrovních

O něco složitější bylo postavení zaoblené rohové stěny, která začínala přímo u domu. I přes všechno kopání je plocha stále ještě hodně strmá, což majitele pozemku dovedlo k tomu, že bude terasa ve dvou úrovních.

Stěny u spodní terasy jsou zvýšené, aby zde bylo umožněno pohodlné sezení s přáteli. Obě terasy byly zaplněny substrátem, pro odvodnění byl použitý štěrk. Nakonec došlo k dodělávkám u schodiště. Jak schodiště, tak i stěny terasy byly upraveny další vrstvou kamene.

terasa (autor: Jose Man)

Místo, kde je radost trávit svůj volný čas

Na terase můžeme najít také ohniště, které zde bylo vytvořeno tak, aby zde majitelé mohli trávit příjemný čas nejen se svojí rodinou, ale i s přáteli.

Nepřehlédněte: Muž změnil svoje schodiště ve vinný sklep, který pojme až 156 lahví

Horní část terasy byla osázena dlažbou, která prostor ještě víc zkrášlila. Povrch pod dlaždicemi byl vyrovnáván za pomoci písku. Jednalo se o zdlouhavý proces, výsledek však stál za to. Hrany dlaždic byly seřezány, aby bylo vše perfektní. Všechny mezery byly vyplněny pískem.

terasa (autor: Jose Man)

Nakonec je třeba zmínit, že majitelé tohoto pozemku nemají s výstavbou žádné zkušenosti a vše dělali sami a ručně.

Autor: Nikola Zatloukalová
ZAVŘÍT