Tipy, na co si dát pozor při skladování koření

Většina z nás o koření z hlediska jeho trvanlivosti příliš nepřemýšlí. Na sáčku či skleničce, ve které ho koupíme, sice datum spotřeby uvedeno je, ale řada z nás na to při používání příliš nehledí, především u koření, které používáme jen výjimečně. Mnoho z nás navíc koření z originálních obalů přesypává do vlastních kořenek. Vzpomenout si pak na datum spotřeby je téměř nemožné, tedy pokud si datum nevystřihnete a nevložíte ho do kořenky. Pojďme se proto podívat na to, jak správnou péčí a skladováním chuť a čerstvost koření co nejvíce prodloužit.

Zamezte přístupu vzduchu

Působením vzduchu koření rychleji ztrácí nejen svou vůni, ale také chuť. Takže ať už zvolíte k uskladnění skleněné dózy nebo kovové plechovky, nezapomeňte tyto nádoby pevně uzavřít. Další vhodnou možností je skladovat koření ve znovuuzavíratelných sáčcích, které umožňují vypouštění přebytečného vzduchu a zachovávají tak čerstvost. Sáčky také usnadňují domácí organizaci koření, můžete je skladovat například v košících a následně jimi listovat „jako kartotékou“.

Uchovávejte koření ve tmě

Řada krásných dekorativních skleniček s kořením na okenním parapetu či poličce sice může vypadat hezky, ale přímé sluneční světlo urychluje ztrátu chuti koření. Nejlépe uděláte, když skleněné kořenky uložíte do zásuvky nebo skříňky. Pokud opravdu nemůžete odolat estetice dekorativní sbírky koření, nakupujte koření v malém množství, rychle je spotřebujte a pak teprve doplňte zásoby.

zdroj: pixabay.com

Pozor na teplo

Polička či skříňka nad sporákem se může zdát jako šikovné místo pro uložení oblíbeného koření, ale teplo je dalším faktorem, který rychle degraduje jeho chuť. Vyvarujte se také skladování koření v blízkosti myčky nádobí, která je dalším nebezpečným, ale méně zjevným, zdrojem tepla.

Skladujte koření mimo dosah vlhkosti

Dalším faktorem, který negativně ovlivňuje trvanlivost koření, je vlhkost. Je to další důvod, proč je nevhodné uchovávat koření v blízkosti sporáku. Koření nedávejte ani do mrazáku a vždy se ujistěte, že rozmanité odměrky či lžičky, než je ponoříte do nádoby s kořením nebo bylinkami, jsou zcela suché. Podobně koření ani bylinky nikdy nesypte do hrnce s vařícím se pokrmem přímo z lahvičky či sáčku.

Celé versus mleté koření

Všeobecná shoda na přesné době trvanlivosti koření neexistuje, většinou výrobci udávají jeden až dva roky. Všichni se však shodují na tom, že celé koření vydrží déle než mleté. Nákup celého koření a jeho mletí doma těsně před použitím maximalizuje chuť i čerstvost. Nejlepším měřítkem trvanlivosti koření obecně je vždy jeho vzhled, vůně a chuť. Pokud se vám zdá, že koření už není voňavé nebo že nemá správnou barvu, prostě ho vyhoďte.

Zdroj: livingwellspendingless.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu