Triky a tipy, jak zjistit, zda jsou potraviny čerstvé

Většina z nás se snaží o to, přinést si z nákupu domů vždy co nejčerstvější potraviny. Kromě toho, že se vyplatí věnovat pozornost datu spotřeby či minimální trvanlivosti, které na balených potravinách musí být uvedeno, se vyplatí například na ovoci či zelenině věnovat pozornost několika detailům, které nám naznačí jejich zralost. Bohužel u některých potravin lze jejich čerstvost zkontrolovat až po příchodu domů.

Vejce

Čerstvost vajec nám může prozradit nejen datum spotřeby, snažíme se nekupovat ta, která na obalu mají příliš blízký datum, ale také žloutek. Když rozbijete vejce a žloutek se nachází uprostřed bílku, znamená to, že toto vejce je čerstvé. Žloutek by měl být také jakoby objemný, nikoli plochý. Tento trik může být užitečný také tehdy, když máte v ledničce domácí vajíčka od babičky a nepamatujete si, kdy jste je vlastně domů přinesli.

Existuje i další způsob, jak zjistit čerstvost vejce, aniž byste ho museli rozbíjet. Vložte syrové vejce ve skořápce do nádoby s vodou. Pokud zůstane na dně, je vhodné ke konzumaci. Pokud se jeho část trochu vynoří, znamená to, že vejce není čerstvé, ale stále ho můžete použít. Pokud vyplave na hladinu, je třeba ho vyhodit.

Dýně

Kupovat dáni je tak trochu podobné kupování melounu. Pomůže vám poklepání na její slupku. Pokud zní zvuk dutě, jako kdyby byla dýně uvnitř prázdná, je dýně zralá. Slupku dýně také důkladně prohlédněte, měla by být pevná.

Avokádo

Máte rádi avokádo? Kromě toho, že lze zakoupit speciální velmi zralá avokáda, můžete také koupit obyčejné „zelené avokádo“. To, zda je toto avokádo již dostatečně zralé, vám pomůže určit jeho stopka. Pokud jde z plodu snadno oddělit, je avokádo zralé.

zdroj: pixabay.com

Čerstvé ryby

V mnoha supermarketech můžete kromě ryb mrazených zakoupit i ryby čerstvé, chlazené. Vždy kontrolujte strukturu čerstvých ryb. Když stisknete prstem tělo ryby, maso by se mělo vrátit do původního tvaru a šupiny by měly být pevné a napnuté. Nezapomeňte se také podívat rybě do očí, měly by být bez bílé vrstvy a neměly by být zapadlé.

Jogurt

Někdy ale paradoxně vyhazujeme výrobky, které jsou stále vhodné ke konzumaci. Například když se na povrchu jogurtu objeví vrstva tekutiny, nejedná se o žádný problém. Jde pouze o syrovátku, stačí jogurt jednoduše rozmíchat.

Jak zjistit kvalitu kokosového oleje

Na to, zda je kokosový olej zdravý, nebo nikoli, existuje mnoho různých názorů. Obal může slibovat mnohé, ale vyplatí se olej po příchodu domů podrobit malému testu. Vložte ho na půl hodiny do lednice. Kokosový olej ztuhne a ostatní „falšující oleje“ se oddělí a objeví se jako samostatná vrstva.

Zdroj: downtoearth.org.in, stockland.com.au, sheknows.com, cosmopolitan.com

Autor: Martina Šťastná
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu