Tymián jako jedinečná bylinka hodící se ke grilovanému masu. Jak ho pěstovat?

Podobně jako rozmarýn, tak i tymián roste v květináči velice dobře. Rozhodně byste ho ale neměli utopit v hluboké nádobě. Naopak se mu bude více dařit v květináčích nebo žlabech, kde se nebude držet voda. Do zeminy byste měli přidat i nějaký písek nebo zahradnické zrno, což by mělo půdu trochu odlehčit. Nezapomeňte na pravidelné hnojení a samozřejmě i zálivku.

Kam tymián zasadit?

Tato vytrvalá bylinka by měla růst především tam, kde chcete uvolnit její jedinečnou vůni. Klidně ji tak zasaďte do květináče ve vaší kuchyni anebo pod ovocný strom, kterému tak zvětšíte pěstební prostor. Navíc tymiánem potlačíte plevel a pomůžete v půdě okolo stromu a ostatních rostlin udržet vlhkost. Samotnou rostlinku si můžete vypěstovat ze semene, avšak pokud chcete rychlejší růst, kupte si sazenici přímo od zahradníka.

K čemu se tymián hodí?

Mimo širokého spektra barev, ze kterého můžete čerpat, slouží tymián i jako skvělé lákadlo pro včely. Pochopitelně je tato bylinka nejvíce využívaná pro své kulinářské schopnosti, takže nesmí chybět v některých ikonických pokrmech. Tymián můžete použít například v polévkách, dušených masech nebo k jakýmkoliv grilovaným pochoutkám. K nim se jeho chuť hodí ze všeho nejlépe.

Kdy tymián vysadit?

Stejně jako rozmarýn, tak i tymián potřebuje určitý čas, aby zakořenil a připravil se na lehké jarní mrazíky, které v tomto období mohou přijít. Ideální však je, pokud tuto bylinku vysadíte až po pominutí jarních mrazů. Nechcete přeci riskovat, že sazenička umrzne, a vy budete muset shánět jinou. V létě pak tymián nezapomeňte prořezat, abyste zabránili jeho dřevnatění.

Pakliže jste vášnivými kuchaři a zahradníky zároveň, pak by ve vaší zahrádce rozhodně neměl chybět tymián. Jeho pěstování je velice jednoduché a doplňková hodnota ke grilovaným pokrmům je naprosto jedinečná.

Autor: Lenka Svobodová
ZAVŘÍT