„Hrát“ si s jídlem je někdy považováno za plýtvání, ale uklízet s ním lze považovat za geniální. Ano, slyšíte dobře, skutečně existuje několik velmi efektivní metod čištění a uklízení, které zahrnují potraviny. Které to jsou a na co se hodí?
Citron a prkénka na krájení
Povrchy pro přípravu jídla, jako jsou nejrůznější prkénka na krájení, je třeba pravidelně čistit a dezinfikovat. Velmi jednoduše to můžete udělat během pár minut pomocí hrubé soli a citronu. Stačí prkénko posypat hrubou solí a pořádně ho vydrhnout půlkou citronu.
Citronová šťáva pomáhá ničit bakterie i pachy, zatímco sůl drhne povrch. Nezapomeňte prkénko před dalším použitím dobře opláchnout a nechat zcela vyschnout.
Cibule a gril
Pomocí půlky cibule můžete překvapivě snadno vydrhnout rošt grilu. Stačí napíchnout půlku cibule na konec grilovací vidličky a pak plochou stranou třít o grilovací rošt. Zkuste to, výsledkem budete překvapeni.
Brambor a struhadlo
Pokud pravidelně používáte struhadlo ke strouhání sýru, tak víte, že jeho následné čištění není zcela jednoduché. Zbytky sýru jsou na kovu jako by přilepené.
Tajemství, jak je snadno a rychle odstranit, je jednoduché. Stačí použít bramboru. Po dokončení strouhání sýra stačí nastrouhat kousek brambory, která z povrchu zbytky sýra odstraní. Zbytky brambor ze struhadla jednoduše opláchnete.
Rýže a mlýnky
Pokud máte doma mlýnek na kávu nebo koření se sekacími noži, máme pro vás jednoduchý způsob, jak ho vyčistit. Stačí do něj vhodit malou hrst neuvařené rýže a několikrát mlýnkem otočit, v případě elektrického přístroje zapulzovat. Tím se odstraní zbytky, které ulpěly na vnitřní straně mlýnku a na čepeli.
Vlašské ořechy a nábytek
Odřeninám a škrábancům na dřevěném nábytku se bohužel často nevyhneme. Existuje však způsob, jak tyto oděrky a škrábance „nechat zmizet“. Stačí je potřít vlašským ořechem. Ořech, přesněji jeho hnědá slupička, splyne s barvou dřeva a oděrky budou mnohem méně nápadné.
Banány a boty
Může to znít divně, ale opravdu můžete použít slupku od banánu, abyste navrátili lesk vašim botám. Stačí boty potřít vnitřní stranou banánové slupky a pak je vyleštit čistým měkkým hadříkem. Slupka obsahuje draslík, který je mimochodem i častou složkou krémů na boty.
Arašídové máslo a nálepky
Také často bojujete s odstraňováním nejrůznějších samolepek, etiket a nálepek? Pro ty samolepky, jejichž zbytky nejdou dostat dolů, můžete použít arašídové máslo. Stačí místo potřít silnou vrstvou arašídového másla a nechat několik hodin působit. Obsah tuku rozpustí lepidlo a vy budete moci zbytky samolepek snadno setřít.
Chléb a skleněné nádobí
Po rozbití sklenice může být těžké zjistit, zda jste posbírali i všechny menší střepy. Právě velmi drobné střepy můžete snadno posbírat kouskem chleba. Stačí ho přitisknout k podlaze v místě, kde se sklo rozbilo, chléb zachytí všechny drobné kousky skla, které mohly uniknout vašemu úsilí o úklid.
Majonéza a listy pokojových rostlin
Ne všichni během utírání prachu vždy odstraňujeme prach i z listů našich pokojových rostlin. To jim samozřejmě nejen nesvědčí, ale také nepřidá na kráse. Snadno je ale oživíte trochou majonézy. Pomocí čistého měkkého hadříku naneste na listy tenkou vrstvu majonézy, která odstraní prach a navrátí listům lesk.
Zdroj: goodhousekeeping.com, cleanmyspace.com