Už nemusíte do kavárny, skvělou kávu si teď můžete vychutnat i doma! Připravte si ji i vy.

Dnes už nemusíme do kavárny, abychom si tam mohli vychutnat espresso, které bylo jinak prakticky nedostupné a klasický „turek“ válcoval spotřebitelský trh i domácnosti. Pokud si chcete doma pořádně užít chvilku oddechu s výjimečnou chutí kávy, nemusí jít o žádnou přemrštěně nákladnou záležitost. Jen musíte vědět, který přístroj je pro vás ten pravý. Pomůžeme vám zorientovat se na kávovém trhu.

Proč je káva tak oblíbená

Co se týče oblíbenosti, tak mezi lidmi vítězí čaj. Nicméně káva je hned druhým nejoblíbenějším teplým nápojem na světě. Její sláva se začala rozšiřovat po světě od 15. století, a už od té doby lidé stále přemýšlejí, jak si nápoj z kávových zrn vychutnat co nejvíce. Díky tomu máme dnes řadu způsobů, jak si kávu připravit. Přístroje na espresso, překapávače nebo jednoduchá zařízení, jako je například french press, aeropress, džezva, moka konvička nebo dripper. Kromě způsoby přípravy je zásadně důležitý výběr té „správné“ a kvalitní kávy.

Možná upřednostňujete Arabicu, možná Robustu či směsi. To je v zásadě jedno, vždy ale platí, že byste si pokaždé měli kávu čerstvě umlít. Příprava kávy totiž pokaždé vyžaduje jinou hrubost mletí.

Překapávače včera a dnes

Překapávače kávy se u nás rozšířily během 90. let. Jestliže máte rádi větší množství kávy a nepoložíte se po jednom šálku, je překapávač ideální volbou. Pořizovací cena je poměrně nízká, obsluha přístroje snadná a můžete připravit hodně kávy najednou. Dnes jsou velmi populární takzvané drippery, které fungují na stejném principu jako elektrické překapávače, rozdíl je v tom, že si vodu uvaříte zvlášť a přelijete jí hrubě mletou kávu ve filtru. Do spodní části překapává již hotový nápoj.

Italská klasika

Jedním ze symbolů Itálie (a kávy jako takové) je osmihranná hliníková konvička, která se pokládá na sporák. Ve 30. letech ji vymyslel a designově upravil Alfonso Bialetti. Princip fungování této kávové konvičky je opravdu jednoduchý – voda ze spodní části nádoby prostupuje při zahřívání směrem nahoru, do střední části s mletou kávou, a z „komínku“ na vrchu konvice prýští kvalitní silná káva, která má plnou chuť a neobsahuje žádnou sedlinu.

Přístrojů na přípravu espresa je na trhu velké množství a v nejrůznějších cenových skupinách. Cena se vždy liší podle toho, co umí, jaký mají tlak a která značka je vyrobila. Ale sehnat kvalitu za rozumnou cenu možné je. Tam, kde se pije káva od rána do večera – obvykle tedy doma nebo v kanceláři, rozhodně oceníte automatické kávovary, které vám nápoj připraví pouhým stisknutím tlačítka. Kávu samy namelou, uvaří, a poté se samy vyčistí.

Někdo to rád kapsle

Kávovary na kapsle jsou nejvhodnějším a nejrozšířenějším pro řešení běžné přípravy kávy v menším množství, tedy obvykle nechybějí v kuchyni. Obsluha a údržba je opět velmi jednoduchá, a také mívají poměrně nízkou pořizovací cenu. Provozní náklady jsou ale poměrně drahé. Kapsle jsou dražší než obyčejná káva a jste závislí na momentálním stavu nabídky produktu na trhu. Velké množství lidí vyhodnotí jako ideální volbu klasické pákové presovače.

French press a aeropress

Pod komplikovaně znějícími názvy se skrývají jedny z nejjednodušších přístrojů pro přípravu kávy. Název French press ukrývá skleněnou nádobu, do které připravíte a nasypete kávu, na 3 minuty ji zalijete horkou vodou, a poté ji stlačíte filtrem, který oddělí tekutinu od lógru. Novějším a mladším příbuzným se stal „aeropress“, který opět funguje na principu stlačení a filtrace. Využívá se papírového filtru a tlaku vzduchu. Příprava je super rychlá a káva má bohatší chuť než ta z French pressu.

Vybírat tedy můžete opravdu kreativně a pro uspokojení přesně těch potřeb, která máte na kávu vy a vaše okolí. Většina automatických přístrojů umí pracovat i s mlékem, takže vám v případě přání připraví bez problémů také cappuccino nebo café latte.

A pro různé chvilky s kávou můžete mít i různé přístroje, chce to jen promyslet, co se vám při jakých příležitostech nejlépe hodí!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu