Vánoce po italsku: Naučte se upéct pandoro, italskou vánoční „bábovku“

Téměř každá země má své oblíbené vánoční sladkosti. Zatímco my si Vánoce nedovedeme představit bez cukroví a vánočky, ve Francii nedají dopustit na bûche de noël neboli vánoční poleno, v Británii na Christmas pudding, ve Španělsku na turrón neboli vánoční nugát a ve Skandinávii na risgrynsgröt čili rýžovou kaši. V Itálii se pak v mnoha rodinách každý rok odehrává „boj“ o to, zda se na vánočním stole objeví panettone nebo pandoro.

Panettone versus pandoro

Panettone je sladký kynutý moučník, obvykle ve tvaru kopule, plný kandovaného ovoce, kůry a rozinek. Původně pochází z oblasti Milána a jeho příprava podle tradičních receptur vyžaduje nemalé množství času a trpělivosti.

Nemáte rádi kandované ovoce? Pak vyzkoušejte pandoro. Tradičně má tvar osmicípé hvězdy, nicméně můžete použít například i formu na bábovku. Pandoro původně pochází z oblasti Verony, i jeho příprava je poměrně pracná a časově náročná, ale výsledek stojí za to.

Ingredience

Příprava italských vánočních moučníků je specifická tím, že vyžaduje dvě těsta, která se následně smísí.

První těsto

  • 60 g + 150 g hladké mouky
  • 30 g + 150 g vody
  • 3 g + 5 g čerstvého droždí
  • 45 g cukru
  • 2 vejce

Aroma

  • 30 g akátového medu
  • 2 vanilkové lusky
  • kůra z jednoho citronu
  • kůra z jednoho pomeranče

Druhé těsto

  • 230 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 125 g cukru
  • 50 g vody
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 5 g soli
  • 20 g másla na potření

Ozdoba

  • moučkový cukr

Postup přípravy pandoro

První těsto

  1. Při přípravě domácího pandoro začněte s bigou. Do mísy dejte 60 gramů mouky, 30 gramů vody a 3 gramy rozdrobených pivovarských kvasnic.
  2. Přísady rychle promíchejte vidličkou nebo rukama, aniž byste je hnětli, abyste získali hrubou, nerovnoměrnou směs. Směs přikryjte potravinovou fólií a nechte 8 hodin kynout při pokojové teplotě.
  3. Bigu nalijte do mísy mixéru s nástavcem na těsto, přidejte další mouku, cukr, rozdrobené pivovarské droždí a lehce rozšlehaná vejce.
  4. Spusťte mixér a hněťte asi 10 minut, dokud těsto nebude hladké a dobře spojené.
  5. Těsto přeneste na pracovní plochu, několikrát ho přeložte a vyválejte do kulovitého tvaru.
  6. Poté ho přeneste do velké vysoké mísy, přikryjte potravinovou fólií a nechte kynout 2 hodiny při pokojové teplotě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  7. Po uplynutí této doby přeneste těsto, které již vykynulo, na dalších 14 hodin do chladničky.

Aroma

  1. Mezitím do mísy vložte akátový med, nastrouhanou citronovou kůru, nastrouhanou pomerančovou kůru a dužinu ze dvou vanilkových lusků.
  2. Dobře promíchejte a přikryjte potravinovou fólií.
  3. Až do použití skladujte při pokojové teplotě.
Rozkrojené pandoro.
zdroj: freepik.com

Druhé těsto

  1. Po uplynutí 14 hodin doby můžete pokračovat s druhým těstem. Do mísy mixéru nasypte mouku a cukr, přidejte vodu a spusťte na mírné otáčky.
  2. Následně přidejte první těsto a nechte pozvolna hníst.
  3. Mezitím rozšlehejte vejce a žloutky, přidávejte je po troškách do těsta.
  4. Po několika minutách přidejte sůl.
  5. Když se vejce dobře vstřebají, přidejte připravenou směs medu a citrusové kůry.
  6. Pokračujte v hnětení těsta při středně nízkých otáčkách, dokud nebude tuhé. Doba tohoto kroku se může lišit v závislosti na mnoha faktorech.
  7. V každém případě po každých 10 minutách hnětení vypněte stroj a nechte těsto před dalším hnětením 5 minut odpočinout, aby se příliš nezahřálo.
  8. Když je těsto dobře spojeno, nechte ho posledních 10 minut odpočívat bez hnětení, přikryté utěrkou.
  9. Poté spusťte mixér a postupně po troškách přidávejte máslo.
  10. Počkejte, až se první kousek dobře vstřebá, a teprve potom přidejte další.
  11. Na závěr nechte těsto ještě 10 minut odpočívat, přikryté utěrkou.
  12. Mezitím vymažte máslem a vysypte moukou formu.

Pečení

  1. Navlhčete si ruce a přeneste těsto na lehce máslem potřený povrch.
  2. Těsto několikrát nadzdvihněte a přeložte přes sebe.
  3. Nechte 5 minut odpočívat a poté ho přemístěte do formy.
  4. Po vložení těsta do formy ji přikryjte potravinovou fólií, aby mohlo těsto ještě dále kynout.
  5. Nechte kynout při pokojové teplotě 4 až 6 hodin.
  6. Pandoro pečte ve statické troubě vyhřáté na 170 °C po dobu 55 až 60 minut, dokud povrch nezezlátne.
  7. Po upečení vyjměte pandoro z trouby a nechte ho 30 minut vychladnout při pokojové teplotě.
  8. Následně formu otočte vzhůru nohama a nechte úplně vychladnout.
  9. Po vychladnutí posypejte moučkovým cukrem.

Jak pandoro podávat?

Navzdory své jednoduchosti se dá pandoro podávat na mnoho způsobů, s nejrůznějšími náplněmi a krémy. Nejčastěji se servíruje s lahodným krémem z mascarpone. V tom případě se pak obvykle z pandoro vytvoří jakýsi „vánoční stromeček“.

Moučník se vodorovně nařeže na několik pater, která se potřou krémem. Jednotlivé plátky se následně položí na sebe a otáčením kolem vlastní osy se vytvoří trojrozměrný efekt, v němž špičky vyčnívají a mohou se libovolně zdobit, například čokoládovými lupínky nebo třešničkami.

Kromě toho lze pandoro podávat též s klasickým vanilkovým pudinkem, s ricottou nebo se zmrzlinou.

Zdroj: giallozafferano.it, buonissimo.it

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu