Moderní doba nabízí spoustu nejrůznějších vymožeností, které nám usnadňují mnohé domácí práce. Velké množství z těchto pomocníků se nachází v kuchyni. V poslední době roste v českých domácnostech obliba pomalých hrnců označovaných také jako Crock-Pot. Umožňují připravit velké množství různorodých jídel, od šťavnatého masa, přes poctivé domácí vývary, dušenou zeleninu až po lahodné moučníky. Máte jeden takový hrnec doma? A víte, na co si dát pozor?
Proč je důležitá správná velikost hrnce a množství surovin?
Pomalé hrnce se prodávají v různých velikostech. Při vaření je důležité věnovat pozornost tomu, pro jak velký hrnec je recept určen. Pokud je váš hrnec menší nebo větší, musíte tomu přizpůsobit množství surovin. Pamatujte, že pomalý hrnec musí být vždy zaplněn alespoň z poloviny, ale maximálně ze tří čtvrtin. Pokud dáte do hrnce příliš málo surovin, bude výsledný pokrm rozvařený, vysušený nebo i připálený, v opačném případě naopak nemusí být uprostřed dovařený či dopečený.
Jak správně vrstvit jednotlivé ingredience?
V případě pomalého hrnce je nejteplejší jeho dno a stěny, z tohoto důvodu tak na dno a ke stěnám hrnce umísťujte suroviny, které jsou nejtvrdší a vyžadují nejdelší vaření. Například pokud vaříte maso společně se zeleninou, tak na dno a ke stěnám umístěte zeleninu a na ni teprve maso. Tento postup vám zajistí, že všechny rozmanité ingredience budou hotové společně.
Proč si dát pozor na tekutiny a jak zachytit kapky na pokličce?
Princip pomalého hrnce spočívá v tom, že pokrm je po celou dobu přiklopený, z tohoto důvodu se tak tekutiny nemají jak a kudy odpařovat. Navíc většina surovin do hrnce při vaření uvolní i svou vlastní šťávu, a množství tekutin se tak ještě navýší. Z tohoto důvodu se tak do pomalého hrnce dává přibližně o třicet až padesát procent méně tekutin než při běžném vaření na sporáku, u některých receptů se do hrnce nepřidávají tekutiny žádné. Připravujete v pomalém hrnci moučník nebo chléb a nechcete, aby vám na těsto stékaly kapky, které se kondenzací vytvoří na víku? Stačí pod pokličku umístit čistou látkovou utěrku, která je zachytí.
Jak zlepšit chuť masa?
Pokud chcete v pomalém hrnci připravovat maso na plátky, doporučuje se předem plátky zlehka opéct na pánvi. Prudkým opečením se maso zatáhne a následně se v něm lépe udrží chuť a šťáva, které dodají výslednému pokrmu lepší chuť.
Proč nezvedat pokličku?
Pokud vám recept výslovně nepředepisuje, že musíte pokrm během vaření míchat, tak zbytečně pokličku nezvedejte. Každé sundání víka totiž způsobí, že z hrnce zbytečně unikne teplo, a následně může trvat poměrně dlouhou dobu, než se hrnec opět zahřeje na úroveň, na které byl před otevřením.
Jak může zvednutí pokličky pomoci při přípravě polévek a omáček?
Na druhou stranu, pokud připravujte v pomalém hrnci polévku či omáčku a zdá se vám příliš řídká, pokličku na chvilku odklopte. Odstranění pokličky umožní odpaření části vody, čímž se polévka nebo omáčka zkoncentruje a zahustí.
Jak se vyhnout suchému masu?
Pomalé hrnce se nejlépe hodí k přípravě tučnějších druhů masa, protože při pomalém vaření se tuk rozpouští a pomáhá udržovat maso vlhké a chutné. Z tohoto důvodu je tak pomalý hrnec ideální především pro přípravu hovězího masa, vepřového kolene či jehněčí kýty. Pokud vaříte libovější maso, můžete se vyhnout tomu, aby bylo příliš tvrdé a vysušené tím, že ho budete připravovat vcelku. Například kuřecí prsa se vysuší poměrně rychle, zatímco celé kuře či kuřecí stehna zůstanou vláčná. Riziko vysušení libového masa rovněž zmírníte tím, když dáte do hrnce více tekutiny tak, aby maso bylo celé ponořené.
Zdroj: onegoodthingbyjillee.com, bbcgoodfood.com