Vše o loupání zeleniny a ovoce. Kterou zeleninu je lepší neloupat a jak snadno a rychle odstranit slupku z rajčat či broskví?

Ovoce a zelenina jsou cennými zdroji vitamínů a minerálů. Některé z nich se přitom ukrývají i ve slupce nebo blízko pod ní. Možná vás tak již častokrát napadlo, zda je vždy nutné především veškerou zeleninu loupat. Některé recepty zase vyžadují loupání plodů, které obvykle neloupeme, například rajčata či broskve. Jak to tedy s loupáním zeleniny a ovoce vlastně je?

Ovoce a zelenina, kterou byste měli vždy loupat

Naprostá většina ovoce a zeleniny má slupku nebo kůru, která je jedlá. Výjimku tvoří většina typů dýní, melouny, cibule a česnek, tropické ovoce, například ananas, banány, avokádo, mango či papája, a také citrusové plody, i když jejich kůra může být jedlá díky zavařování či nakládání. U ostatních druhů ovoce a zeleniny je loupání spíše otázkou chuti a struktury než jedlosti.

zdroj: pixabay.com

Zelenina, kterou většinou loupeme, ale nemusíme

Spoustu zeleniny, kterou běžně loupeme, můžeme jíst i se slupkou, například brambory, mrkev, okurky, lilky či cukety. V jejich slupce se totiž ukrývají cenné látky. Bramborová slupka obsahuje vlákninu, železo, vitamín C, draslík a kyselinu listovou. Místo toho, abyste se těchto výživných látek zbavovali, použijte kartáček a brambory před vařením jemně vydrhněte. Podobně také slupka okurek obsahuje vitamín K, vlákninu a draslík. Cuketa i lilek obsahuje velké množství vody, cuketa 95 % a lilek 92 %, většina vitamínů a minerálů se tak nachází v jejich slupce.

Ovoce, které bychom loupat neměli

Jedním z druhů ovoce, jehož loupání bychom se měli co nejvíce vyhýbat, jsou jablka. Jablečná slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu, vitamín C, vitamín A a flavonoidy. Důležité je samozřejmě slupku dobře omýt a pokud možno dávat přednost bio plodům. Podobě obsahuje slupka řadu zdraví prospěšných látek i v případě dalšího ovoce, jako jsou hrušky, švestky, broskve a meruňky.

zdroj: pixabay.com

Několik triků na loupání na závěr

Různé druhy ovoce a zeleniny vyžadují různé techniky loupání. Zatímco na mrkev a brambory si můžete vzít škrabku, jiné plody, jako jsou broskve či rajčata, je snazší oloupat, pokud je nejprve vložíte na přibližně 30 sekund do vroucí vodní lázně, aby se jejich slupka uvolnila.

Ovoce a zelenina se silnou slupkou či kůrou, jako jsou citrusy, melouny a tvrdé dýně, se loupou nejsnadněji následujících způsobem. Odřízněte oba konce tak, aby se pod slupkou odhalilo ovoce nebo zelenina, postavte plod naplocho a ostrým nožem seřízněte jeho boky, abyste slupku či kůru odstranili. S velkými melouny a dýněmi se bude lépe manipulovat, pokud je nejprve rozkrojíte na poloviny až čtvrtiny.

Zdroj: readersdigest.ca, thespruceeats.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu