Zjistěte, jaké jsou základní věci, které byste měli vědět před koupí nového domu

Uvažujete o tom, že byste si konečně pořídili vlastní domeček? V dnešní době je vám k dispozici na trhu realit spousta nabídek, ze kterých je možno vybírat. Kam se podíváte, tam jistě najdete inzertní nabídku – v časopisech, v inzerci realitních kanceláří, ale hlavně na internetu a sociálních sítích.

Všichni se předhánějí, kdo nemovitost prodá za výhodnější cenu – tudíž rychleji. Nicméně, cena rozhodně není to, podle čeho byste se měli primárně řídit při koupi domu. Většinou totiž kupující chybují v zásadních faktorech.

Zjistěte si úplnou cenu

Ceny, kterou inzerent uvádí, nemusí znamenat, že je konečná. Většinou se uvádí cena bez různých poplatků a režií, aby dům vypadal pro kupujícího atraktivněji a tak vzbudil psychologický zájem o koupi. Dbejte na to, aby bylo jasně dáno, zda je cena domu uvedena včetně ceny za pozemek, na kterém nemovitost stojí, včetně základové desky, inženýrských sítí či terénní úpravy celé parcely. Tyto faktory vám hned navýší cenu až o stovky tisíc. A hlavně byste měli vědět, jaký je poplatek realitní kanceláři, který ve většině případů nebývá zanedbatelný.

Oběhejte si úřady

Než si připravit nějaké nepříjemné překvapení, raději si udělejte čas a běžte zjistit na příslušný úřad například to, zda rozestavěný dům má vůbec stavební povolení. Často se stává, že tyto obstrukce již řeší nový majitel a to by se vám ihned po koupi nového domu určitě nelíbilo.

Když už jste zaplatili

V momentě, kdy mimo zálohy doplatíte i konečnou cenu je dům prostě váš. Nenechte se předchozími majiteli zahnat do kouta. A to například s tím, že oni tam potřebují ještě bydlet, že je pro ně důležité ještě něco dodělat apod. Ne! V obchodě, když si koupíte například zmrzlinu, už je taky jenom vaše a nebudete se s ní před opuštěním obchodu přeci dělit s pokladní. Od tohoto momentu prostě nikdo nemá povolení na váš pozemek vstupovat. Byť ještě před chvílí patřil někomu jinému.

Pokud jste již dům koupili a vše proběhlo bez problému, tak doufáme, že stejně bezproblémový průběh bude mít celé vaše bydlení. Teď už nastává jen ta příjemnější část – hlavně pro ženy. Konečné zařízení domku.  Už je to jen ve vaší režii, abyste si ze svého nového domu udělali dům svých snů.

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu