Osm z deseti lidí má pocit, že sousedi jsou příliš hluční. Dá se s tím vůbec něco dělat?

V pravěku lidé žili v tlupách a vzájemně se tolerovali. Každý konflikt totiž oslaboval sílu skupiny jako celku. Čím jsme vyspělejší a pohodlnější, tím více máme potřebu uspokojovat v první řadě naše vlastní individuální potřeby. Lidí je víc, žijí blízko sebe a problémy narůstají…

Jak vypadá život v bytovém domě?

I pokud tam nebydlíme, snadno si představíme, že těsně za zdí ve dne v noci brečí čerstvě narozené miminko, za druhou si odrostlí puberťáci pouštějí na maximum Rammsteiny a ze stropu se line falešná hra na housle, dupání a křik. Potřebovali byste si odpočinout před noční směnou? Tak to máte smůlu.

Toužíte utéct do lesa či se vrátit do pravěku a souseda vzít kyjem po hlavě. Nelze se divit, že v době moderních technologií a demokracie si každý vytváří tolik hluku, kolik právě potřebuje a sousedských sporů přibývá. Extrémní situace nastávají v panelových domech, kde není žádná zvuková izolace, a tak vám sousedé asistují při vaření i při sexu. A tak se hluk stává nejčastější příčinou stížností.

Co můžete dělat?

V rámci společnosti má každý orgán své pravomoci. V první řadě zkuste představenstvo bytového družstva nebo výbor společenství vlastníků. Obecní a městské úřady mají přestupková oddělení, které mohou v případě dokázaného přestupku udělit pokutu. Přestupky můžete hlásit i Policii ČR, zákonnou povinností městské policie je prověřovat všechna přijatá oznámení. Trestní oznámení může podat i nezávislý svědek přestupku, oběť však musí vypovídat v souladu s ním.

Pokud opakovaně dochází k rušení nočního klidu a neuposlechnutí vaší stížnosti, volejte 156. Buďte ale připraveni, že budete potřebovat důkazy. S ohledem na bezpečnost použijte pouze zvukový záznam, kde druhou stranu oslovíte jménem a budete se snažit být co nejvíce konkrétní.

Možné je i fyzické násilí

Vytažení mobilního telefonu za účelem nahrávání může druhou stranu vyprovokovat i k fyzickému napadení. To se pak v rámci zákona a důkazů řeší ještě mnohem komplikovaněji a někdy i mnohem méně spravedlivě. Extrémům se snažte vyhnout za každou cenu! Není to příjemné, ale odborníci na urovnávání mezilidských konfliktů mimosoudní cestou, takzvaní mediátoři, dospěli k tomu, že nejprve byste si vy měli položit otázku, čím můžete své sousedy štvát.

Jenže, i když si před svým prahem zametete vy, proč by to měli dělat ostatní? Tolerance by měla být na všech stranách, ale… A jen těžko použijete zlaté pravidlo, že „moudřejší ustoupí“, pokud vám mládenci ve vedlejším bytě zřídili zkušebnu pro svou metalovou skupinu.

Kritika se špatně snáší

Většina lidí má pocit, že pokud je na něco upozorníte, automaticky tak snižujete jejich hodnotu. Takže se, rovněž automaticky, rovnou naštvou, i když se jedná o úplně banální prosbu na změnu jejich chování. A jelikož jsou nájmy vysoké, nemůžeme se divit ani reakcím: „Za ty peníze, co mne tahle díra stojí, si fakt můžu dělat, co chci!“ A něco pravdy na tom, bohužel, je.

Možná vás aspoň trochu povzbudí, že v obdobné situaci zdaleka nejste sami. A jestli chcete nalézt řešení opravdu vyhrocené situace, pořizujte si důkazy třeba každý den a stejně tak volejte policii opakovaně.

Možná vás budou mít za potrhlého neurotika, ale možná budete mít to štěstí a dosáhnete zákonného vystěhování problematických sousedů! Holt, rodinu a sousedy si nevyberete!

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu